Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 11:36

  Γερμανία: Οι επιχειρήσεις αναμένουν ήπια ύφεση

  Γερμανία: Οι επιχειρήσεις αναμένουν ήπια μόνο ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι γερμανικές εταιρείες αναμένουν μικρή μόνο ύφεση το επόμενο έτος, παρά το πλήθος αντίθετων ανέμων από την ενεργειακή κρίση, τις ελλείψεις πρώτων υλών και την αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνα μεγάλων ενώσεων που δημοσιεύθηκε από το Reuters σήμερα Τρίτη.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ζίγκφριντ Ρουσβουρμ, δήλωσε ότι "το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και η αρχή του 2023 είναι πιθανό να συνοδεύονται από υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, περιμένουμε μόνο μία μικρή πτώση".

  Αυξανόμενες ενδείξεις δημιούργησαν προσδοκίες ότι η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η κατάρρευση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

  Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 11,3% τον Νοέμβριο από το υψηλό του 11,6% που είχε προηγηθεί, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν. Η γερμανική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4% φέτος και θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023.

  Από την πλευρά του, ο Ζίγκφριντ Ρουσβουρμ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική μέχρι το 2024, καθώς η ασθενής ζήτηση παγκοσμίως πλήττει την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

  Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες σταδιακά υποχωρούν.

  "Τα ναύλα για εμπορευματοκιβώτια πλησιάζουν και πάλι τις μακροπρόθεσμα κανονικές τους αξίες και η συμφόρηση στα διεθνή λιμάνια σιγά σιγά μειώνεται", δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK, Πέτερ Άντριαν.

  "Εάν εφαρμοστεί η στροφή πολιτικής της Κίνας από εκείνη του μηδενικού COVID αυτό θα είναι επίσης ένα θετικό μήνυμα για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού", πρόσθεσε.

  Ωστόσο, το DIHK προειδοποίησε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος εξακολουθούν να επιβαρύνουν το outlook για το 2023.

  Ο σύνδεσμος τεχνιτών ZDH επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του DIHK, λέγοντας ότι γίνονται αισθητά λιγότερες παραγγελίες για το επόμενο έτος.

  "Οι εκκρεμείς παραγγελίες θα μας  κρατήσουν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το διάστημα που θα ακολουθήσει στη συνέχεια", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ZDH Χόλγκερ Σβανέκε.

  Η Γερμανική Ένωση Χονδρικής, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) ανέφερε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι θετική σε πολλούς τομείς της οικονομίας. "Αλλά οι αρνητικές προσδοκίες μεταφέρονται από μήνα σε μήνα, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί", δήλωσε ο πρόεδρος της BGA, Ντιρκ Τζαντούρα.

  Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι οι εταιρείες θα επανέλθουν την άνοιξη σε μια πιο ενθαρρυντική πορεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ