Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Δεκ-2022 15:48

  Η Ρωσία πιθανότατα αγοράζει περισσότερο χρυσό από τη δική της παραγωγή

  Η Ρωσία πιθανότατα αγοράζει περισσότερο χρυσό από τη δική της παραγωγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει φέτος περισσότερο χρυσό από ό,τι έχουν αγοράσει εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες από τις αγορές χρυσού πραγματοποιήθηκαν από χώρες που δεν αποκαλύπτουν δημοσίως τις δραστηριότητές τους.

  Η Ρωσία θεωρείται από πολλούς ως μεγάλος αγοραστής, σύμφωνα με την Handelsblatt. "Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ρωσία αγόρασε χρυσό τους τελευταίους μήνες", λέει ο Tόρστεν Πολάιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές τεκμηριωμένες παραδοχές που κάνουν αυτό το ενδεχόμενο να φαίνεται πιθανό.

  Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις δυτικές χώρες έχουν παγώσει λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει σήμερα ελάχιστη χρήση για δολάρια και άλλα ξένα νομίσματα. Ως εκ τούτου, η χώρα έχει κίνητρο να ανταλλάσσει τα έσοδα σε αυτά τα ξένα νομίσματα το συντομότερο δυνατό - για παράδειγμα, έναντι του κινεζικού γουάν ή του φυσικού χρυσού.

  Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού μετά την Κίνα


  Η Ρωσία δημοσίευσε για τελευταία φορά στοιχεία για τα συναλλαγματικά της αποθέματα στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), κατέχει 2300 τόνους χρυσού. Αυτά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/5 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Η Ρωσία συσσώρευσε σταδιακά αυτά τα αποθέματα χρυσού τα τελευταία χρόνια - και παράλληλα μείωσε τα αποθέματά της σε δολάρια και ευρώ.

  Αλλά τίθεται το ερώτημα: αν οι ρωσικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό έχουν παγώσει, πώς θα μπορούσε η Ρωσία να αγοράσει χρυσό στην παγκόσμια αγορά; Οι εμπειρογνώμονες έχουν ένα προαίσθημα σε σχέση με το από πού προήλθε ο χρυσός που η Ρωσία είναι ύποπτη ότι αγόρασε: από την ίδια τη Ρωσία. Η υπόθεση αυτή είναι προφανής, αν μη τι άλλο επειδή η χώρα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα με παραγωγή 331 τόνων χρυσού το 2021 - αλλά αποκόπηκε από τα δυτικά εμπορικά κέντρα στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων μετά την έναρξη του πολέμου. Ως εκ τούτου, η Ρωσία μπορούσε να αγοράσει χρυσό μόνο στη Μέση Ανατολή και την Κίνα.

  Επειδή η Κίνα μπορεί επίσης να καλύψει τις ανάγκες της σε χρυσό μόνο με τη βοήθεια εισαγωγών, είναι απίθανο να πουλήσει μεγάλες ποσότητες στη Ρωσία.

  Η Ρωσία αγόρασε ήδη το δικό της χρυσό μετά την κρίση της Κριμαίας


  Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα δεν αγοράζει τη δική της παραγωγή χρυσού. Κατά τη διάρκεια των κυρώσεων που ακολούθησαν την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας μεταξύ 2014 και 2018, ωστόσο, αυτό ακριβώς είχε ήδη συμβεί, λέει ο ειδικός σε θέματα χρυσού Άντριαν Ας του διαδικτυακού οίκου συναλλαγών Bullion Vault με έδρα το Λονδίνο. Η Ρωσία έχει αποκτήσει πάνω από το 80% της δικής της παραγωγής.

  Ήταν επίσης φυσικό να υποψιαστεί κανείς τη Ρωσία μεταξύ των άγνωστων αγοραστών "επειδή η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει τον χρυσό της στα δυτικά εμπορικά κέντρα", εξηγεί ο Χένρικ Μαρξ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πολύτιμων μετάλλων της Heraeus Precious Metals. Περίπου τα 4/5 του ρωσικού χρυσού πήγαν στο Λονδίνο πριν από την έναρξη του επιθετικού πολέμου.

  Δεδομένου ότι η London Bulliot Market Association (LBMA) έχει ανακαλέσει τη χονδρική διαπίστευση όλων των ρωσικών διυλιστηρίων χρυσού, οι Ρώσοι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στη σημαντική θέση διαπραγμάτευσης του Λονδίνου - τουλάχιστον νομικά - και συνεπώς θα πρέπει να αποκοπούν de facto από τη δυτική αγορά χρυσού.

  Ρωσικός χρυσός: υπάρχουν αγοραστές, αλλά όχι αρκετοί


  Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε πλέον να βρει αγοραστές για τον χρυσό της: "Η Ινδία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι καθαροί καταναλωτές χρυσού και δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις κατά του ρωσικού χρυσού", λέει ο Χένρικ Μαρξ. "Έτσι, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να εμπορεύεται χρυσό με πολύ νόμιμο τρόπο".

  Αλλά οι ειδικοί θεωρούν μάλλον απίθανο ότι η Κίνα θα στηρίξει τους Ρώσους μεταλλωρύχους χρυσού σε μεγάλη κλίμακα: "Διότι αν σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα είναι το νούμερο ένα έθνος εξόρυξης χρυσού, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα απορροφήσει όλο το ρωσικό πολύτιμο μέταλλο μόνο και μόνο για να βοηθήσει έναν φίλο", λέει ο Άντριαν Ας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ