Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Δεκ-2022 15:14

  Γερμανία: Ρεκόρ επιδοτήσεων για την ανακαίνιση κτιρίων

  Γερμανία: Ρεκόρ επιδοτήσεων για την ανακαίνιση κτιρίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις αποσκοπούν στο να καταστήσουν την εγκατάσταση νέων συστημάτων θέρμανσης, παραθύρων και μόνωσης πιο ελκυστική. Φέτος έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση.

  Οι κρατικές επιδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και διαμερισμάτων αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών (Bafa) κατέβαλε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 85% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η αρχή στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Το 2021 είχαν καταβληθεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Με τις επιδοτήσεις, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν υποστήριξη για την ανακαίνιση του κτιρίου τους που εξοικονομεί μόνιμα το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, χρηματοδοτείται η χρήση νέων συστημάτων θέρμανσης και η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων που χρησιμοποιούν κυρίως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν επίσης χρήματα για τη μόνωση εξωτερικών τοίχων και στεγών ή την αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών.

  Εγκρίθηκαν μάλιστα κρατικά κονδύλια ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο - περίπου διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η έγκριση είναι μόνο το πρώτο στάδιο της διαδικασίας: με αυτήν, τα χρήματα προορίζονται για τους αιτούντες και καταβάλλονται μόνο μετά την εφαρμογή και την επιθεώρηση του μέτρου ανακαίνισης. Ο αριθμός των αιτήσεων στο Bafa διπλασιάστηκε επίσης μέσα σε ένα χρόνο και ξεπέρασε τις 740.000.

  Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προορίζεται να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού ανακαίνισης και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων για τον κτιριακό τομέα. Στόχος είναι το κτιριακό απόθεμα να είναι κλιματικά ουδέτερο έως το 2045. Ωστόσο, πολλά κτίρια στη Γερμανία εξακολουθούν να ανακαινίζονται μόνο εν μέρει ή να μην ανακαινίζονται καθόλου.

  Στα τέλη Ιουλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικέντρωσε τις επιδοτήσεις περισσότερο στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων αντί για νέες κατασκευές, επειδή αυτό αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην προστασία του κλίματος. Για το 2023 προβλέπεται προϋπολογισμός 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τον Ιανουάριο και μετά, το κόστος των υλικών για τις δικές μας εργασίες θα επιδοτείται και πάλι - μια αντίδραση στην έλλειψη τεχνιτών.

  Στο μέλλον, τα μέτρα προστασίας του κλίματος στα νέα κτίρια θα χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό μέσω χαμηλότοκων δανείων της KfW. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η νέα κατευθυντήρια γραμμή θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Μέχρι τότε, τα νέα κτίρια του επιπέδου απόδοσης 40 με κατηγορία βιωσιμότητας θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται σύμφωνα με τα παλαιά κριτήρια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ