Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Δεκ-2022 17:03

  Ηandelsblatt: Υποδομές από τον "Ψυχρό Πόλεμο" - Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να ρέει στην Ουκρανία

  Ηandelsblatt: Υποδομές από τον "Ψυχρό Πόλεμο" - Γιατί η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να ρέει στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία θέλει να τριπλασιάσει τον αριθμό των κέντρων, όπου οι κάτοικοι της μπορούν να έχουν ζεστασιά, νερό και άλλες δυνατότητες διαβίωσης -τα λεγόμενα "αήττητα κέντρα", σχολιάζει η Handelsblatt.

  Περίπου 5000 τέτοιες εγκαταστάσεις σε θερμαινόμενες σκηνές ή οχήματα υπάρχουν μέχρι στιγμής στις πόλεις. Οι άνθρωποι ζεσταίνονται σε αυτά, φορτίζουν τις μπαταρίες των κινητών τους τηλεφώνων και άλλων συσκευών, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Η ζήτηση για αυτούς τους σταθμούς έκτακτης ανάγκης με το προκλητικό όνομα (σ.σ. "αήττητα κέντρα") θα μπορούσε να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Η Ρωσία "θα κάνει τα πάντα για να στερήσει από τους Ουκρανούς την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το νέο έτος", δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας,  Ντένις Σμιχάλ.

  Ο ρωσικός στρατός δεν τα έχει καταφέρει ακόμη, παρά μια σειρά αεροπορικών επιδρομών σε ενεργειακές υποδομές από τον Οκτώβριο. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αρχίζει να ρέει και πάλι μετά τις διακοπές ρεύματος στις περισσότερες περιοχές της χώρας - και μαζί με αυτό το νερό και η θερμότητα - δεν οφείλεται μόνο στα ακούραστα συνεργεία επισκευής των προμηθευτών ενέργειας και των διαχειριστών του δικτύου. Δύο τυχερές συμπτώσεις βοηθούν.

  Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την άνοιξη, η ουκρανική ενεργειακή βιομηχανία βρισκόταν στη μέση ενός εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος περιελάμβανε την αναγόμωση πολλών υποσταθμών. Οι μεγάλοι υποσταθμοί, μαζί με τους διακόπτες υψηλής τάσης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν τους προτιμώμενους στόχους των Ρώσων πιλότων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολητών πυραύλων. Όμως, χάρη στο πρόγραμμα ανακατασκευής, ο κρατικός διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Ukrenergo είχε ένα απόθεμα από  μετασχηματιστές με τους οποίους μπορούσε να αντικαταστήσει τον εξοπλισμό που είχε πληγεί.

  "Είναι 40 ετών και δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, αλλά λειτουργούν", δήλωσε ο Ντένις Σάβκα, ειδικός στην αγορά ενέργειας στην επενδυτική εταιρεία Dragon Capital στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, οι μετασχηματιστές έπρεπε να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν. "Αλλά ευτυχώς αυτό δεν συνέβη." Τώρα, σύμφωνα με τον Σάβκα, οι παλιοί μετασχηματιστές βγαίνουν από την αποθήκη, εγκαθίστανται και συμβάλλουν στην αντιστάθμιση μέρους των ζημιών του πολέμου.

  Αλλά ο αναλυτής είπε ότι είναι αμφίβολο πόσο καιρό θα διαρκέσει η υποδομή αυτή. Η Ρωσία επιτίθεται στους στόχους της αρκετές φορές. Το αφεντικό της Ukrenergo, Βολοντιμίρ Κουντρίτσκι προειδοποίησε πρόσφατα ότι ξεμένει από χρησιμοποιημένο υλικό.

  Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιασμένο για ανθεκτικότητα


  Η δεύτερη ευτυχής συγκυρία είναι, από όλα τα πράγματα, η κοινή κληρονομιά με τη Ρωσία: "Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα εξακολουθεί να είναι σχεδιασμένο από τη σοβιετική εποχή για μεγάλη ανθεκτικότητα σε περίπτωση πολέμου", δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε θέματα Ουκρανίας Αντρέας Ούμλαντ του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης.

  "Η σοβιετική σκέψη ήταν πολύ μιλιταριστική και η Ουκρανία επωφελείται από αυτό τώρα". Σύμφωνα με τον ενεργειακό αναλυτή Σάβκα, η χώρα διαθέτει υποσταθμούς υψηλής τάσης δυναμικότητας 68.000 μεγαβόλτ-άμπερ, αρκετό για να υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση σε περιόδους αιχμής.

  Εκτροπή ενέργειας μέσω γειτονικών χωρών

  Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται, το οπλοστάσιο των κατάλληλων πυραύλων της Ρωσίας δεν έχει εξαντληθεί. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταρρίπτουν πολλά από αυτά - μεταξύ άλλων με αμυντικά όπλα από τη Γερμανία. Αλλά αυτό που περνάει μερικές φορές προκαλεί καταστροφικές ζημιές.

  Το αν ένας μετασχηματιστής μπορεί να επισκευαστεί ή πρέπει να αντικατασταθεί πλήρως εξαρτάται από την έκταση της βλάβης. Συχνά, μια ολική απώλεια συμβαίνει όταν ένας πύραυλος, ένας πύραυλος κρουζ ή ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι χτυπά μόνο κοντά στο εργοστάσιο και ξεκινάει μια πυρκαγιά που καταστρέφει τον μετασχηματιστή.

  Το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς τι να στοχεύσουν έχει έναν απλό λόγο για τον Κίριλο Τιμοσένκο, τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου: "Από τη φύση των επιθέσεων, βλέπουμε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι κατευθύνονται από Ρώσους μηχανικούς ενέργειας", δήλωσε στο CNN. Χάρη στην ομοιότητα αυτή, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν πολύ καλά την αρχιτεκτονική του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς.

  Ο Ντένις Σάκβα πιστεύει ότι η Τιμοσένκο έχει δίκιο στην ανάλυσή του: "Η φύση των επιθέσεων δείχνει ότι γνωρίζουν τα αδύνατα σημεία". Επιπλέον, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες του στρατού και του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να αξιολογήσουν δορυφορικές εικόνες και ανοικτά διαθέσιμες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι αντάλλασσαν πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές μετά από επιθέσεις.

  Οι μικρότεροι υποσταθμοί της περιοχής, οι εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι πυλώνες τους δεν αποτελούν στόχο του ρωσικού στρατού με τους κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ορισμένοι από τους οποίους είναι πολύ ακριβοί. Στα ανατολικά και νότια, ωστόσο, οι υποδομές αυτές συχνά καταστρέφονται στις μάχες της πρώτης γραμμής, για παράδειγμα όταν πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών βομβαρδίζουν μεγαλύτερες περιοχές.

  Αναζήτηση κατάλληλων μετασχηματιστών


  Η επισκευή των γραμμών ρεύματος - οι τεχνικοί πρέπει να τις αποσυνδέσουν, να τις επισκευάσουν και να τις επανασυνδέσουν - είναι κουραστική, αλλά δυνατή αν το επιτρέπει ο πόλεμος. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη όταν ο μεγάλος εξοπλισμός, όπως οι μετασχηματιστές, πρέπει να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα να προσαρμοστεί εκ των προτέρων.

  Ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς Ukrenergo και άλλες εταιρείες αναζητούν στο εξωτερικό τις κατάλληλες μονάδες και λαμβάνουν βοήθεια από τη Γερμανία, άλλα κράτη και την ΕΕ (αναφέρεται στο ιστορικό). Αλλά εδώ η κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης αποδεικνύεται συχνά μειονέκτημα. Τα πρότυπα της ΕΣΣΔ για την τεχνολογία μετάδοσης διέφεραν από εκείνα της Δύσης. Η Siemens, η ABB και άλλες εταιρείες μπορούν να κατασκευάσουν εξοπλισμό σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, αλλά η προσαρμογή σημαίνει μεγάλους χρόνους παράδοσης.

  Τα χρήματα τουλάχιστον ρέουν. Τα περισσότερα από τα πακέτα βοήθειας των ΗΠΑ, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν προϋπολογισμούς για την επισκευή των ενεργειακών υποδομών, όπως το πακέτο των 53 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ο Καναδάς υποσχέθηκε στις 13 Δεκεμβρίου το ισοδύναμο των 84 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την επισκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης μόνο στην περιοχή του Κιέβου.

  Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Γερμανία ανακοίνωσε σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών και την προμήθεια καυσίμων. Το ποσό θα εισρεύσει στη χώρα μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Στήριξης της Ουκρανίας της Ενεργειακής Κοινότητας, ενός οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη και προωθεί τη διασύνδεση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης με την αγορά ενέργειας της ΕΕ. Η Αυστρία πληρώνει επίσης στο ταμείο.

  Κατάλογος των επειγόντως αναγκαίων μετασχηματιστών


  Αλλά μέχρι στιγμής, όλα αυτά έχουν φέρει μόνο μέτρια ανακούφιση. "Το πιο επείγον είναι ότι η Ουκρανία συνεχίζει να ζητά περισσότερα όπλα για να μπορεί να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις", τόνισε ο Ούμλαντ, πολιτικός επιστήμονας που περνά συχνά χρόνο στο Κίεβο.

  Η Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων Ανατολικής Ευρώπης, η οποία συντονίζει μέρος της ενεργειακής υλικής βοήθειας από τη Γερμανία, προειδοποίησε την Τετάρτη για ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων και της πτώσης της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και στις προμήθειες τροφίμων. Η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για νέους μετασχηματιστές, για γεννήτριες, αλλά και για την αεράμυνα.

  Σε μια τρέχουσα επισκόπηση, ο οργανισμός απαριθμεί τα ενεργειακά συστήματα και στοιχεία που είναι σήμερα τα πλέον επείγοντα. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη μόνο για υλικά για τα δίκτυα, αλλά και για εξαρτήματα για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι στην αρχή ήταν λιγότερο φορτωμένοι.

  Σύμφωνα με τον Σάβκα, η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρούς κινητούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στις πόλεις της. Οι Ουκρανοί πρέπει επίσης να αυτοσχεδιάσουν με μικρές ενεργειακές υποδομές: Όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, αποκτούν μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν μεταξύ των διακοπών ρεύματος και να τροφοδοτούν για λίγο τις συσκευές κουζίνας, τις λάμπες και τους υπολογιστές με ηλεκτρική ενέργεια. Μια άλλη παραλλαγή είναι οι μπαταρίες αυτοκινήτων που μετατρέπονται σε οικιακές μπαταρίες.

  Μικρές γεννήτριες που λειτουργούν με καύσιμα - πολλές από αυτές δωρεές από το εξωτερικό - είναι επίσης μέρος του αποθέματος. Στέκονται σε αυλές, μπροστά από καταστήματα και εστιατόρια. Στο Κίεβο, είπε ο Ούμλαντ, υπάρχει ένας νέος καθημερινός ήχος: "Το κροτάλισμα των γεννητριών".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ