Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Δεκ-2022 11:33

  Η προσωρινή ανάκαμψη της λίρας κρύβει τη χειρότερη χρονιά από την ψηφοφορία για το Brexit

  132712986
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια ταραχώδης χρονιά για την αγγλική λίρα φτάνει στο τέλος της με ελάχιστες ενδείξεις ότι το 2023 θα είναι πολύ διαφορετικό, σχολιάζει το Bloomberg. 

  Τα σημάδια μιας επώδυνης οικονομικής ύφεσης του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να συσσωρεύονται, καθιστώντας τους αναλυτές αμφίβολους ότι το νόμισμα μπορεί να επεκτείνει - ή ακόμη και να διατηρήσει - την πρόσφατη ανάκαμψη έναντι του δολαρίου. Η αγορά options δείχνει επίσης σκεπτικισμό, με τους διαπραγματευτές να παραμένουν δυσοίωνοι μακροπρόθεσμα. 

  Η στερλίνα έχει εκτοξευθεί από το ιστορικό χαμηλό που είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο, ωθούμενη από την αλλαγή της κυβέρνησης μετά την ατυχή θητεία της Λιζ Τρας ως ηγέτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου και την εξασθένηση του δολαρίου. Αλλά εξακολουθεί να έχει υποχωρήσει κατά 11% το 2022, οδεύοντας προς τη χειρότερη χρονιά της από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.

  Πηγαίνοντας προς το επόμενο έτος, τα περιθώρια για κέρδη μπορεί να περιοριστούν από την απόκλιση στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αγγλίας να φαίνεται όλο και πιο χαλαρή σε σύγκριση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Επίσης, η βρετανική οικονομία παραπαίει, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και ο διψήφιος πληθωρισμός έχει οδηγήσει στην πιο απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου που έχει καταγραφεί ποτέ, περιορίζοντας τις δαπάνες και προκαλώντας τη χειρότερη εργατική αναταραχή των τελευταίων δεκαετιών. Η αγορά ακινήτων φαίνεται επίσης ευάλωτη σε μια απότομη διόρθωση. 

  "Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρωτοπορία των οικονομιών που παραπαίουν στην ύφεση", δήλωσε ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Saxo Bank. "Ο συνδυασμός μιας BOE που σέρνεται στη φτέρνα για περαιτέρω σύσφιξη και μιας αυστηρής δημοσιονομικής εικόνας θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω πτώση" στη λίρα.

  Ακολουθούν τέσσερα διαγράμματα που προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της λίρας το 2023:

  - Η λίρα διέγραψε τις απώλειες που προκάλεσαν οι προσπάθειες της Τρας για εκτεταμένες χρηματοδοτούμενες φορολογικές ελαφρύνσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, αλλά χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να επιστρέψουν οι αντιστροφές του ετήσιου κινδύνου στα προ του προϋπολογισμού επίπεδα. Η αργή ανάκαμψη αυτού του ευρέως παρακολουθούμενου βαρόμετρου του κλίματος της αγοράς υποδηλώνει ότι οι traders παραμένουν έντονα αρνητικοί για τη λίρα μακροπρόθεσμα και ότι η ανάκαμψη στην αγορά spot βασίστηκε περισσότερο σε τοποθετήσεις παρά σε μια ευθεία ανοδική έκφραση. 

  - Τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση μετατράπηκαν σε καθαρά βραχυπρόθεσμα την εβδομάδα έως τις 13 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως ήταν μακροπρόθεσμα, ενώ οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων διατήρησαν τη βραχυπρόθεσμη θέση τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

  Από τεχνικής άποψης, υπάρχουν μικτά μηνύματα για τη λίρα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η λεγόμενη πτωτική διασταύρωση των κινητών μέσων όρων που εκτυλίσσεται στο μηνιαίο διάγραμμα, τη στιγμή που ο δείκτης φόβου-greed του Bloomberg δείχνει ότι οι αρκούδες εξακολουθούν να ελέγχουν τη δράση των τιμών παρά την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο. Αυτό υποδηλώνει ότι μεσοπρόθεσμα επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι για τη λίρα.

  Οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co βλέπουν τη στερλίνα να επιστρέφει στο 1,14 δολάριο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, από περίπου 1,21 δολάρια τώρα, επικαλούμενοι την "ιδιαίτερα αρνητική τους άποψη" για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, οι τοπικές εκλογές που πλησιάζουν τον Μάιο θα μπορούσαν να σημάνουν περαιτέρω πολιτική αβεβαιότητα.

  Στρατηγικοί αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν να πέφτει στα 1,17 δολάρια το πρώτο τρίμηνο, προτού σημειώσει ήπια ανάκαμψη στα 1,21 δολάρια μέχρι το τέλος του 2023.

  Οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ των διετών και δεκαετών swaps που συνδέονται με το επιτόκιο μίας ημέρας - ένας δείκτης των κινδύνων ύφεσης - δείχνουν επίσης ότι η οικονομική ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις κύριες ομοειδείς χώρες. Η διαφορά μεταξύ των ετήσιων προθεσμιακών και των τρεχουσών διαφορών υποδηλώνει ότι οι καμπύλες αποδόσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα γίνουν πιο απότομες από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η λίρα μπορεί επίσης να εξασθενήσει έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Rabobank, της Commerzbank και της TD Securities βλέπουν το ευρώ να ενισχύεται στις 0,90 πένες ήδη από τον Ιούνιο, έναντι 0,88 τώρα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενισχύει τη ρητορική της σχετικά με την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, σε αντίθεση με την πιο ήπια στάση της BOE.

  Η στερλίνα μπορεί επίσης να εξασθενήσει έναντι του γεν, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας θεωρείται ότι τείνει προς μια πιο αυστηρή πολιτική. Το ζεύγος μπορεί να επιστρέψει προς τα 120, σύμφωνα με τον Κιτ Τζακς, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή συναλλάγματος της Societe Generale, ένα επίπεδο που δεν έχει αγγίξει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ