Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 17:51

  Τουρκία: Κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση έντασης επειδή κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες

  Τουρκία: Κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση έντασης επειδή κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μήνυμα προς τη Λευκωσία ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων έστειλε σήμερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς,  αναφέρει ότι "είναι αδύνατον για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας".

  Ο κ. Μπιλγκίτς υποστήριξε πως "δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία) διεξάγονται μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της (λεγόμενης) ‘’τδβκ’, συνιδιοκτήτριας όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα".

  Και συνεχίζει: "Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος, ενώ η πρόταση του Τούρκου προέδρου μας για διοργάνωση διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο το 2020 και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας της (λεγόμενης) ‘’τδβκ’’ προς την Ε/Κ πλευρά για τους πόρους υδρογονανθράκων βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι".

  "Η χώρα μας", καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, "θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της (λεγόμενης) ‘’τδβκ’’ στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες της (λεγόμενης) ‘’τδβκ’’ στον τομέα των υδρογονανθράκων το επόμενο διάστημα". 

  Διαβάστε ακόμη:

  * Κύπρος-Υπ. Ενέργειας: Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ