Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 11:08

  Ακσενέρ στο πλευρό του Ιμάμογλου: Ζητά αφαίρεση της ποινής της "πολιτικής απαγόρευσης" από τον Ποινικό Κώδικα

  Ακσενέρ στο πλευρό του Ιμάμογλου: Ζητά αφαίρεση της ποινής της "πολιτικής απαγόρευσης" από τον Ποινικό Κώδικα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της αντιπολίτευσης (İYİ) καθώς έκλεινε 22α Δεκεμβρίου, υπέβαλε σχέδιο νόμου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, με το οποίο ζητά την αφαίρεση της ποινής της "απαγόρευσης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι" από τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα.

  Το νομοσχέδιο είχε στόχο να αποτρέψει την επιβολή πολιτικής απαγόρευσης σε πολιτικούς με την κατηγορία της "προσβολής", συμπεριλαμβανομένης της "προσβολής κατά του προέδρου" μία γραμμή της νομοθεσίας η οποία αποτελεί αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης για καταστολή παντός είδους αντιπολίτευσης και πρόκληση φόβου στους πολίτες.

  Η κίνηση ήρθε αφότου δικαστήριο καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με την κατηγορία της "προσβολής" μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK).

  Το Καλό Κόμμα είπε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτραπεί η δικαστική κηδεμονία στους εκλεγμένους ανθρώπους: "Στην περίπτωση του κ. Εκρέμ Ιμάμογλου, η απόφαση δεν έγινε αποδεκτή από το κοινό. Υπάρχουν διαφορετικές πεποιθήσεις για διαφορετικούς ανθρώπους λόγω των ίδιων πράξεων ή λόγων", ανέφερε το κόμμα, αναφερόμενο φυσικά στο περιστατικό που έφερε την καταδίκη: Τη νύχτα των εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλεσε τον Ιμάμογλου ηλίθιο. Ο δεύτερος απαντώντας είπε ότι αυτοί "που διατάσσουν την ακύρωση των εκλογών είναι ηλίθιοι", αναφερόμενος φυσικά στον Σοϊλού και στον Τούρκο πρόεδρο. Έχοντας τσαλαπατήσει τη δημοκρατία μυριάδες φορές, ο Ερντογάν το έκανε για ακόμα μία φορά και βάσει του ότι η Τουρκία είναι μία "δημοκρατική" χώρα, τις εκλογές τις ακυρώνει το YSK. Συνεπώς η προσβολή Ιμάμογλου ήταν προς αυτούς. Συνεπεία τούτου ήρθε και η δίωξη. Καμία δίωξη όμως για τον Σοϊλού.

  Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, Κουρσάντ Ζορλού είπε ότι η καταδίκη του Ιμάμογλου ήταν μια "πολιτική" απόφαση και όχι "νομική": "Θα ήθελα να τονίσω ότι η πολιτική απαγόρευση δεν επιδιώκεται να αρθεί. Καταργεί τις ποινές πολιτικής απαγόρευσης (με την κατηγορία της) προσβολής", είπε ο Ζορλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

  Τουρκικό δικαστήριο στις 14 Δεκεμβρίου καταδίκασε τον δήμαρχο İmamoğlu από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών με την κατηγορία της "προσβολής" 11 μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK). Το δικαστήριο επέβαλε επίσης πολιτική απαγόρευση στον Ιμάμογλου, η οποία πρέπει να επιβεβαιωθεί από εφετείο πριν από την εφαρμογή της.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Γόρδιος δεσμός οι εκλογές στην Τουρκία: Οι ημερομηνίες, τα "παιχνίδια" Ερντογάν, η ενωμένη (;) αντιπολίτευση

  * Τουρκία: Ο Ερντογάν λέει ότι τα δικαστήρια θα διορθώσουν τυχόν σφάλματα μετά την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης

  * Η καταδίκη Ιμάμογλου, ο Ερντογάν και η πιθανή επανάληψη της ιστορίας

  * Επίθεση Ιμάμογλου σε Ερντογάν: Δεν πήραν την Πόλη στις εκλογές προσπαθούν τώρα με δικαστικό πραξικόπημα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ