Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 18:10

Νέα βοήθεια ύψους 1,85 δισ. δολαρίων -και με Patriot- ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22/12, 00.05

Νέα βοήθεια ύψους 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία που θα περιλαμβάνει και τους πυραύλους Patriot ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν "ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να βλέπουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια".

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν "κλιμακώνει τις βάναυσες επιθέσεις του" στην Ουκρανία. "Είναι τρομερό αυτό που κάνει, συμπλήρωσε.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να συνεχίσουν να είναι μαζί το 2023. "Έχουν περάσει 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας, ο λαός της Ουκρανίας και η ηγεσία του Ζελένσκι αποτέλεσαν έμπνευση για τον υπόλοιπο πλανήτη.", πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

"Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας"

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ουκρανό ομόλογό του, καθώς τον υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι "δίκαιη" για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

"Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ", είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, απονέμοντας ένα στρατιωτικό μετάλλιο στον Τζο Μπάιντεν, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην πατρίδα του.

Όπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφοντάς τον ως "πραγματικό ήρωα". Σημείωσε μάλιστα ότι χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον Ζελένσκι "Δώσε αυτό στον πρόεδρο", όπως είπε στον Μπάιντεν ο Ουκρανός πρόεδρος, δίνοντάς του το μετάλλιο .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για "μεγάλη τιμή" και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

"Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς", σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

"Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο", σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Ο αμερικανικός λαός στέκει υπερήφανα στο πλευρό του ουκρανικού", είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ "στηρίζουν την επιδίωξη της Ουκρανίας για δίκαιη ειρήνη".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί αργότερα το Κογκρέσο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία στις 19:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδος).

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ζελένσκι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα δήλωσε ότι βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην χώρα του στον πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι θα έχει συνομιλίες για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

"Την επόμενη χρονιά πρέπει να επαναφέρουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη την επικράτειά μας, για ολόκληρο τον λαό μας", έγραψε στο Telegram, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφίες του σε αμερικανικό έδαφος.

Στην πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 19:30 (τοπική ώρα) (02:30 ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι σε tweet της.