Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 15:14

  Ετοιμάζει προεκλογική αύξηση κατώτατου μισθού ο Ερντογάν - Πόσο κάτω από το όριο της φτώχειας θα είναι;

  26408700
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ήταν αναμενόμενο, καθώς και τελειώνει η χρονιά και η κατάσταση στην τουρκική κοινωνία λόγω των οικονομικών προβλημάτων είναι τραγική  και οι κρισιμότατες εκλογές του 2023, πλησιάζουν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, το πρωί της Τετάρτης, προχώρησε σε ανακοινώσεις αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

  Η Επιτροπή Καθορισμού Κατώτατου Μισθού πραγματοποίησε την τρίτη της συνεδρίαση στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που θα ισχύει τη νέα χρονιά. Η επιτροπή αποτελείται από 15 άτομα, με 5 εκπροσώπους από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Κατά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, συζητούνται όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαβίωση, ιδίως τον πληθωρισμό.

  Η συνάντηση κράτησε 3 ώρες.

  Μετά την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Καθορισμού Κατώτατου Μισθού δεν επετεύχθη συναίνεση. Εκατομμύρια περίμεναν με ανυπομονησία την 4η συνάντηση. Μιλώντας για το θέμα, ο Υπουργός Εργασίας Βεντάτ Μπιλγκίν είπε, "Η ημερομηνία για την 4η συνεδρίαση του κατώτατου μισθού δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Δυστυχώς, η 3η συνεδρίαση δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Οι διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό 2023 συνεχίζονται".

  Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθορισμού Ελάχιστου Μισθού, ο πρόεδρος της TÜRK-İŞ (Επιτροπή Εργατικών Συνδικάτων Τουρκίας) Εργκιούν Αταλάι έκανε μια δήλωση: "Η TÜRK-İŞ διεξάγει έρευνα εδώ και 40 χρόνια. Το όριο πείνας κατά την TÜRK-İŞ είναι 7.785 λίρες, το όριο φτώχειας είναι 10.000 λίρες. Για εμάς ειπώθηκε ότι ζητήσαμε 7.785 λίρες. Δεν έχουμε κάνει καμία πρόταση μέχρι τώρα. Τώρα είπα την προσφορά στον Υπουργό και στα μέλη της Επιτροπής Καθορισμού Κατώτατου Μισθού. Η επίσημη προσφορά της TÜRK-İŞ είναι 9.000 λίρες. Αν τα δώσουν, καθόμαστε στο τραπέζι, συναντιόμαστε και υπογράφουμε, αν δεν το κάνουν, δεν θα είμαστε στο τραπέζι".

  "Θα συναντηθούμε με τον υπουργό Μπιλγκίν και θα διευθετήσουμε το θέμα του κατώτατου μισθού. Πιθανότατα θα το ανακοινώσουμε αύριο", είπε ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, ενώ όταν επέμειναν για τον συγκεκριμένο αριθμό ο Ερντογάν είπε: "Δεν θα κάνουμε βήματα σύμφωνα με το τι θέλει ο καθένας. Έχουμε στην πλάτη μας τον δικό μας σταυρό [στα τουρκικά χρησιμοποιείται η λέξη 'κόφα']".

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  Νέα αύξηση της ανεργίας στην Τουρκία - "Πονοκέφαλος" για τον Ερντογάν η ανεργία στους νέους

  Για να συντηρείται το παλάτι του Ερντογάν για μία ημέρα ξοδεύονταν 2.811 μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί το 2021

  Τουρκία: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού διαβρώνει την αύξηση του κατώτατου μισθού

  Τουρκία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 29% ανακοίνωσε ο Ερντογάν

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ