Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2022 13:07

  Σε υψηλό 4 μηνών το γεν μετά την "έκπληξη" της BοJ

  Σε υψηλό 4 μηνών το γεν μετά την "έκπληξη" της BοJ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλό τεσσάρων μηνών εκτινάχθηκε το γεν έναντι του δολαρίου την Τρίτη, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τις αγορές με μία απρόσμενη τροποποίηση στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων που επιτρέπει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ανακουφίσει μερικώς από το κόστος της παρατεταμένης νομισματικής στήριξης.

  Συγκεκριμένα, σε μια κίνηση που δικαιολογήθηκε ως μια ανάσα ζωής στην αδρανή αγορά ομολόγων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να επιτρέψει στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει εύρος κίνησης 50 μονάδων βάσης γύρω από τον στόχο του 0%, έναντι προηγούμενου εύρους -25 έως +25 μονάδων βάσης.

  Ωστόσο διατήρησε τον στόχο των αποδόσεων αμετάβλητο και είπε πως θα αυξήσει ραγδαία τις αγορές ομολόγων, σε μια ένδειξη πως η κίνηση ήταν εξισορροπητική της υφιστάμενης υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, παρά μια απόσυρση της έκτακτης ρευστότητας.

  Οι μετοχές του ιαπωνικού χρηματιστηρίου βυθίστηκαν, ενώ το γεν και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν στον απόηχο της απόφασης, η οποία αιφνιδίασε τους επενδυτές καθώς δεν ανέμεναν ότι η Bank of Japan θα άλλαζε κάτι στο yield curve control έως ότου ο διοικητής Haruhiko Kuroda αποχωρήσει τον Απρίλιο. Ειδικότερα, το δολάριο υποχωρεί κατά 3,5% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 132,35 γεν, ενώ υποχώρησε έως τα 132 γεν, επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα μέσα Αυγούστου.

  "Τους βλέπουμε να αρχίζουν να δοκιμάζουν την αγορά όσον αφορά τη στρατηγική εξόδου", είπε ο Bart Wakabayashi, διευθυντής υποκαταστήματος της State Street στο Τόκιο. Για το δολάριο-γιεν, "θα μπορούσαμε να δούμε μια διάσπαση κάτω από τα 130. Είναι πολύ κοντά φέτος".

  Η απόδοση του 10ετούς της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε στο 0,46% από το προηγούμενο υψηλό στο 0,25% παρασύροντας ανοδικά τις ισοδύναμες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο του μήνα, στο 3,711%.

  Τα κέρδη του γεν ήταν ευρεία, με το ευρώ να κατρακυλά έως και 3,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου στα 140,17 γεν και τη στερλίνα να διολισθαίνει επίσης κατά περίπου 3,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου στα 160,34 γεν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ