Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2022 10:31

  Γερμανία: Υποχώρησε για δεύτερο σερί μήνα ο δείκτης τιμών παραγωγού

  Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο - Ifo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Γερμανίας υποχώρησε τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να υποχωρήσει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

  Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 28,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, έναντι αύξησης 34,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει για τον Νοέμβριο μια μέτρηση της τάξης του 30,6%.

  Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,9%, κάτω της πτώσης 2,5% που αναμενόταν.

  Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της χαλάρωσης του κόστους του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

  "Η ανοδική δυναμική για άλλα αγαθά φαίνεται επίσης να επιβραδύνεται", δήλωσε ο Ralph Solveen, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Commerzbank.

  "Κατά συνέπεια, υπάρχει ελπίδα ότι η ανοδική πίεση στις τιμές καταναλωτή θα εξασθενήσει επίσης σύντομα", είπε, ενώ πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα.

  Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να φθάσει το 7,2% το 2023, προτού υποχωρήσει στο 4,1% το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Bundesbank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ