Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 15:25

  Λευκός καπνός από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας - Στα €180 το πλαφόν στο φυσικό αέριο

  συμβούλιο ενέργειας ΕΕ 19/12/2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:48

  Λευκός καπνός βγήκε από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με το πλαφόν να ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα παράγωγα TTF, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. 

  Ειδικότερα, το πλαφόν θα ενεργοποιείται αν οι τιμές στο ολλανδικό συμβόλαιο TTF (Title Transfer Facility) του επόμενου μήνα υπερβαίνουν τα 180 eur/MWh για τρεις ημέρες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το σχέδιο με τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε.  

  Επίσης, το νέο πλαφόν θα μπαίνει σε ισχύ μόνο αν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη. Οι τιμές θα πρέπει να να είναι πάνω και από τα δύο επίπεδα για τρεις ημέρες για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. 

  Το πλαφόν θα μπει σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου. Οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης ότι το πλαφόν δεν θα εφαρμοστεί αρχικά σε εξωχρηματιστηριακές (over the counter) συναλλαγές. 

  Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, υπέρ του μέτρου του πλαφόν ψήφισε και η Γερμανία. Ολλανδία και Αυστρία απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

  Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας στο Twitter. Η Τσεχική Δημοκρατία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

  Η συμφωνία ακολουθεί εβδομάδες συνομιλιών για το μέτρο έκτακτης ανάγκης που είχε διχάσει την Ε.Ε. στην προσπάθεια της αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

  Κ. Σκρέκας: "Η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση"

  Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

  Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

  Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο.

  Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

  Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε την παρακάτω δήλωση: "Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που - για μια ακόμη φορά - επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών - μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες".

  Νωρίτερα το Capital μετέδωσε τα εξής: 

  Στην τελική ευθεία για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

  Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε στο ΑΠE-MΠΕ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των "27" θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

  Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  "Σε απόσταση αναπνοής η συμφωνία" 

  Νωρίς το πρωί, η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε πως μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. "Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους", δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον.

  Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας δήλωσε προσερχόμενος πως η τελευταία πρόταση για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός. 

  "Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 θα μπορούσε να λειτουργήσει. Νομίζω ότι το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έδινε τα σωστά μηνύματα στις αγορές", δήλωσε ο κ. Σκρέκας πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στην οποία έχουν σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πλαφόν.

  "Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες", υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΝ.

  Σημειώνεται πως η τσεχική προεδρία πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ