Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Δεκ-2022 17:32

  ΕΕ: Πρόταση-γέφυρα για πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

  ΕΕ φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τη Δευτέρα μια τιμή για το πλαφόν για το φυσικό αέριο, η οποία είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο χαμηλότερη από την αρχική πρόταση, καθώς προσπαθούν να βγουν από το αδιέξοδο μετά την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

  Η κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. Η τελευταία αναθεώρηση, η οποία κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και την οποία είδε το Bloomberg News, έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι ηγέτες του μπλοκ έριξαν το βάρος τους πίσω από μια γρήγορη συμφωνία για το μέτρο παρέμβασης στην αγορά.

  Το σχέδιο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας στην αυριανή συνάντησή τους. Η πρόταση για παρέμβαση στην αγορά, που ζητήθηκε από μια ομάδα κρατών μελών ήδη από την άνοιξη, έχει προκαλέσει βαθύ ρήγμα μεταξύ των κυβερνήσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ηγήθηκε της πίεσης για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ενώ το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία απαίτησαν ένα πιο επιθετικό εργαλείο, με ανώτατο όριο τιμών κάτω από τα 200 ευρώ. 

  Μια συμφωνία για το ανώτατο όριο των τιμών του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει επίσης μια ευρύτερη δέσμη μέτρων για τη συγκράτηση του υψηλού ενεργειακού κόστους που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα φέτος μετά τις βαθιές περικοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF παράδοσης επόμενου μήνα ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

  Επιπλέον, το νέο σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

  Η Κομισιόν θα αναστέλλει επίσης αμέσως τον μηχανισμό εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της ηπείρου με φυσικό αέριο. Ορισμένοι επικριτές φοβούνται ότι ένα όριο τιμών στην Ευρώπη θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο ελκυστικό τον εφοδιασμό της για τους πωλητές σε παγκόσμιο επίπεδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ