Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Δεκ-2022 10:58

  Οι ζοφερές προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας θέτουν σε αμφισβήτηση την αισιοδοξία της κυβέρνησης Μακρόν

  Γαλλία: Εκτίναξη των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η γαλλική οικονομία οδεύει προς μια απότομη επιβράδυνση αυτόν τον χειμώνα, από την οποία θα ανακάμψει μόνο σταδιακά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας που θέτουν σε περαιτέρω αμφισβήτηση την οικονομική αισιοδοξία της κυβέρνησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

  Η ασθενέστερη ζήτηση για τις γαλλικές εξαγωγές, ο ισχυρότερος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μόλις 0,3% το 2023, πολύ κάτω από το 1% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό του. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας, τονίζει ότι μια ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και θα είναι προσωρινή και περιορισμένη. 

  "Αφού επέδειξε καλή ανθεκτικότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, η οικονομική δραστηριότητα θα περάσει από δύο διακριτές φάσεις: μια απότομη επιβράδυνση από τον φετινό χειμώνα, ακολουθούμενη από μια χαλάρωση των πληθωριστικών εντάσεων και μια σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και το 2025", δήλωσε η Τράπεζα της Γαλλίας. 

  Οι προοπτικές έρχονται μετά την ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Insee ότι θα απαιτηθεί απότομη επιτάχυνση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για να επιτευχθεί η ανάπτυξη 1% που χρειάζεται η κυβέρνηση για να επιτύχει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

  Σχολιάζοντας την έκθεση αυτή την Πέμπτη, αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι η κυβέρνηση εμμένει στην πρόβλεψή της για 1%, καθώς η οικονομία αντιστέκεται στις πιέσεις από τις τιμές της ενέργειας και θα ανακάμψει το επόμενο έτος. 

  Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από την πρόβλεψή της, κυρίως όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα για το 2023 θα μπορούσε να είναι εντός ενός εύρους μεταξύ συρρίκνωσης 0,3% και επέκτασης 0,8%, ανέφερε.

  Ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει πλήξει την καταναλωτική δαπάνη παρά τα κυβερνητικά χρηματοδοτούμενα ανώτατα όρια τιμών ενέργειας, θα πρέπει να κορυφωθεί στο 7,3% στο τέλος του 2022 πριν μειωθεί σε περίπου 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

  Ακόμη και όταν η πίεση από το ενεργειακό κόστος μειωθεί το 2024, η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών θα διατηρηθεί, καθώς οι μισθοί και τα ενοίκια χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ