Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Δεκ-2022 17:14

  Η Γερμανία αντιδρά στον "εκβιασμό" του Πούτιν με τερματικό σταθμό φυσικού αερίου

  25382637
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανία άνοιξε το πρώτο κρατικό πλοίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τρέχει να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παγωμένων θερμοκρασιών, σημειώνει το Bloomberg.

  "Από σήμερα, η Γερμανία και η ΕΕ θα γίνουν πολύ πιο ασφαλείς και ανεξάρτητες", δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε σύντομη ομιλία του σήμερα στο Βίλχελμσχαβεν στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας για τα εγκαίνια. 

  Ο Σολτς δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκοντας την εισβολή στην Ουκρανία, υπολόγισε ότι θα μπορούσε να πιέσει τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη καθιστώντας την ενέργεια πολιτικό όπλο και διακόπτοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου. 

  "Έκανε λάθος", δήλωσε ο Σολτς. "Δεν θα εκβιαστούμε".

  Το άνοιγμα του τερματικού σταθμού σηματοδοτεί ένα ορόσημο στις προσπάθειες της Γερμανίας να γίνει πιο ανεξάρτητη ενεργειακά από τη Ρωσία. Το έργο επιταχύνθηκε με τη βοήθεια ειδικού νόμου και υλοποιήθηκε σε λιγότερο από 200 ημέρες. Αυτό ήταν εντυπωσιακά γρήγορο για τα γερμανικά δεδομένα- τα έργα υποδομής συχνά χρειάζονται χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έγκρισης και των συχνών τοπικών αντιδράσεων.

  "Αυτός είναι πλέον ο νέος ρυθμός στη Γερμανία με τον οποίο προωθούμε τις υποδομές", δήλωσε ο Σολτς.

  Η δρομολόγηση δείχνει επίσης ότι η Γερμανία σχεδιάζει να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ παραμένει επιφυλακτική απέναντι στο πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Σολτς ανησυχεί ότι τα πλοία LNG θα μπορούσαν απλώς να στοχεύουν στον πλειοδότη, αφήνοντας την Ευρώπη με λιγότερη προσφορά.

  Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσουν τις πολύμηνες συνομιλίες για το ανώτατο όριο συμφωνώντας σε ένα ακριβές όριο. Μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Σολτς δήλωσε ότι θα προτιμούσε ένα ανώτατο όριο που θα είναι τόσο υψηλό ώστε "να μην είναι ποτέ σχετικό". 

  Οι ηγέτες της ΕΕ πιέζουν για συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, καθώς το επίπεδο παραμένει ανοιχτό 

  Ο Σολτς δήλωσε ότι και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επωφεληθούν από την ώθηση της Γερμανίας στο LNG. Το Βερολίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει τους "Ευρωπαίους γείτονές του που δεν έχουν ακτές, αλλά των οποίων οι οικονομίες είναι πολύ στενά συνδεδεμένες" με τη Γερμανία, είπε. 

  Το πλοίο Hoegh Esperanza, μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), διαθέτει αρκετό LNG για την τροφοδοσία 50.000 γερμανικών νοικοκυριών. Με ένα δεύτερο πλοίο που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του φέτος το χειμώνα στο Μπρουνσμπούτελ, μαζί με τρεις ακόμη κρατικές εγκαταστάσεις και μια ιδιωτική στο Λουμπμιν, θα μπορούσε να καλυφθεί περίπου το 1/3 της ζήτησης φυσικού αερίου της Γερμανίας.

  "Θα ακολουθήσουν κι άλλοι τερματικοί σταθμοί στις γερμανικές ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής Θάλασσας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες - στο Λουμπμίν, στο Μπρουνσπούτελ και στο Στάντε", δήλωσε ο Σολτς. 

  "Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουμε πιθανότατα μια ικανότητα εισαγωγής άνω των 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Αυτό από μόνο του αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο από το μισό της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που διέρρευσε μέσω των αγωγών από τη Ρωσία προς τη Γερμανία πέρυσι", είπε. 

  Οι οικολόγοι έχουν επικρίνει την επιδίωξη της Γερμανίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο, η οποία, όπως λένε, θα κλειδώσει μόνο τη μελλοντική χρήση ορυκτών καυσίμων. 

  Ο νέος τερματικός σταθμός σηματοδοτεί το "αποκορύφωμα της άγνοιας", καθώς η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ουσιαστικά παραλείφθηκε κατά τη διάρκεια της ταχείας διαδικασίας αδειοδότησης, δήλωσε η Περιβαλλοντική Δράση Γερμανίας σε συνέντευξη Τύπου. 

  Η ομάδα προειδοποίησε ότι το πλοίο μπορεί να εκπέμψει βιοκτόνα στη Θάλασσα Wadden, ένα φυσικό περιβάλλον που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ