Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Δεκ-2022 16:51

  Το ΔΝΤ εγκρίνει δάνειο ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο για τη στήριξη της προβληματικής οικονομίας

  Αυστηρές προειδοποιήσεις για κερδοφορία τραπεζών - κόκκινα δάνεια από το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αίγυπτο, το οποίο θα προσφέρει κάποια ανακούφιση σε μια οικονομία που παλεύει με τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 


  Η έγκριση που δόθηκε την Παρασκευή από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα επιτρέψει την άμεση εκταμίευση περίπου 347 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον. 

  Η διευρυμένη διευκόλυνση του Ταμείου θα ξεκλειδώσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό για την Αίγυπτο, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο. Έχει πληγεί σκληρά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων και οι ξένοι επενδυτές χαρτοφυλακίου έχουν αποσύρει περίπου 22 δισ. δολάρια από την κάποτε αγαπημένη αγορά χρέους.  

  Η διευκόλυνση αναμένεται να καταλύσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους περίπου 14 δισ. δολαρίων από τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της Αιγύπτου, δήλωσε το Ταμείο.  

  Αυτό περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση από χώρες του Κόλπου και άλλες "μέσω της συνεχιζόμενης εκποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης από πολυμερείς και διμερείς πιστωτές", δήλωσε ο δανειστής. 

  Το βορειοαφρικανικό κράτος υποτίμησε το νόμισμά του τον Μάρτιο και στη συνέχεια ξανά κατά 18% στα τέλη Οκτωβρίου. Η οικονομία των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση συναλλάγματος από τότε που η έλλειψη δολαρίου πριν από μισή δεκαετία προκάλεσε υποτίμηση και τελικά οδήγησε σε προηγούμενο δάνειο 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ. 

  Η Αίγυπτος ζήτησε από το ΔΝΤ περισσότερη στήριξη μέσω του νέου καταπιστεύματος ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας που ξεκίνησε φέτος, δήλωσε ο δανειστής. Αυτό θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον κεφάλαια ύψους έως και 1,3 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τους στόχους πολιτικής που σχετίζονται με το κλίμα. Οι συζητήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε μελλοντικές αναθεωρήσεις της τρέχουσας διευκόλυνσης, ανέφερε. 

  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κενό εξωτερικής χρηματοδότησης της Αιγύπτου θα είναι 16 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάρκειας 46 μηνών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών, Μοχάμεντ Μάαιτ. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ είναι "πλήρως χρηματοδοτημένο", σύμφωνα με τον Μάαιτ.

  Οι πλούσιοι σε ενέργεια σύμμαχοι της Αιγύπτου στον Κόλπο έχουν υποσχεθεί περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και επενδύσεις για να στηρίξουν μια χώρα που θεωρείται περιφερειακός άξονας. 


  Το οικονομικό πρόγραμμα της αιγυπτιακής κυβέρνησης - που υποστηρίζεται από τη ρύθμιση του ΔΝΤ - στοχεύει στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης μετάβασης σε ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας. 

  Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι η αιγυπτιακή κεντρική τράπεζα σχεδιάζει περισσότερες προσπάθειες για τον "έλεγχο του πληθωρισμού και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών", τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής της πολιτικής και την "αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας της αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών", προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της οικονομίας.

  Το σχέδιο για τη συναλλαγματική ισοτιμία, μαζί με την εκ των προτέρων αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τις βελτιώσεις στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, "είναι ευπρόσδεκτα βήματα", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

  Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του κρατικού αποτυπώματος, την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, τη διευκόλυνση της ανάπτυξης με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα και την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα.

  Η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να καταργήσει την απαίτηση για τους εισαγωγείς να αποκτούν ενέγγυες πιστώσεις για να αγοράζουν ορισμένα αγαθά στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2022, ένα βήμα που θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερες πιέσεις στη λίρα. Η Αίγυπτος πρέπει επίσης να εκκαθαρίσει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο αιτημάτων που εκτιμάται σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από εισαγωγείς και εταιρείες που αναζητούν σκληρό νόμισμα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ