Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 17-Δεκ-2022 10:08

  Κινέζος πρόεδρος: Η αποκατάσταση και η επέκταση της κατανάλωσης θα πρέπει να "έχουν προτεραιότητα"

  26563586
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα δεσμεύτηκε να αναζωογονήσει την κατανάλωση και να στηρίξει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς το Πεκίνο μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής Covid Zero, σύμφωνα με το Bloomberg.

   
  Κορυφαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, δήλωσαν ότι η αποκατάσταση και η επέκταση της κατανάλωσης θα πρέπει να "έχουν προτεραιότητα", καθώς ολοκλήρωσαν μια συνάντηση για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής για το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ορκίστηκαν επίσης να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις της πλατφόρμας ώστε να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη. 

  "Πολλές οικονομικές εργασίες πρόκειται να γίνουν το επόμενο έτος", σύμφωνα με το κείμενο της συνάντησης. "Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τη βελτίωση των κοινωνικών προσδοκιών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ανάπτυξη".

  Η συνεδρίαση υιοθέτησε μια πιο ισχυρή στάση υπέρ της ανάπτυξης σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας ότι το "ποσό" της οικονομικής επέκτασης είναι σημαντικό και ότι θα ακολουθηθεί "πιο ισχυρή" δημοσιονομική πολιτική και "στοχευμένη και ισχυρή" νομισματική πολιτική. Οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν χρηματοδοτική στήριξη για τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται στη μεγαλύτερη ύφεση όλων των εποχών, αλλά δήλωσαν ότι θέλουν να αποφύγουν τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία στον τομέα των ακινήτων.

  Η ετήσια Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής του Κόβιντ Ζerο, η οποία οδήγησε σε κύμα μολύνσεων και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη φέτος σε περίπου 3%. Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 5% για το επόμενο έτος, δήλωσαν στο Bloomberg News πηγές με γνώση του θέματος.

  "Τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και οι αυξημένες πιέσεις για την ανάπτυξη προς τα κάτω μπορεί να συνέβαλαν στις πρόσφατες προσαρμογές της πολιτικής", έγραψαν σε σημείωμά τους οικονομολόγοι της Goldman Sachs μεταξύ των οποίων και η Μάγκι Βάι. "Η ενίσχυση της στήριξης για τη διευκόλυνση της ανάκαμψης της ανάπτυξης, ενώ η Κίνα πλοηγείται μέσω της επαναλειτουργίας, θα είναι το επίκεντρο της προσοχής των φορέων χάραξης πολιτικής για τους επόμενους μήνες". 

  Αυτά είναι τα βασικά σημεία της συνάντησης:

  Ανάπτυξη


  Η επέκταση της εγχώριας ζήτησης βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου των προτεραιοτήτων που αποφασίστηκαν στη συνάντηση. Πέρυσι, η κύρια προτεραιότητα ήταν η έκκληση για αύξηση της "σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας" της οικονομικής πολιτικής, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν ο στόχος για ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας. 

  Οι καταναλωτικές δαπάνες και η αύξηση της απασχόλησης θα πρέπει αμφότερες να τεθούν σε "πιο εξέχουσα θέση", δήλωσαν οι αξιωματούχοι. 

  "Το πιο σημαντικό συμπέρασμα από το συνέδριο είναι ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση το 2023", δήλωσε ο Ζιβάι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. 

  Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κατανάλωση νέων ενεργειακών αυτοκινήτων και τις υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης CCTV. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διασφαλίσουν ότι η κανονική ζωή μπορεί να συνεχιστεί μέσω της τρέχουσας έξαρσης των κρουσμάτων του Covid και θα συντονίσουν καλύτερα τα μέτρα ελέγχου του ιού με την οικονομική ανάπτυξη.

  Ιδιωτικός τομέας


  Οι αξιωματούχοι στη συνάντηση δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τις εταιρείες πλατφόρμας να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανταγωνιστούν στη διεθνή αγορά. Αυτό αποτελεί σημάδι ότι το Πεκίνο θέλει να δει τον τομέα του διαδικτύου της Κίνας να στηρίζει την ανάκαμψη μετά την δύσκολη κατάσταση που πέρασε το 2021. 

  Η γλώσσα σχετικά με τις εταιρείες πλατφορμών ήταν πολύ πιο θετική από ό,τι χρησιμοποιήθηκε στην περσινή συνάντηση, όταν οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα "ενισχύσουν την αποτελεσματική εποπτεία" του κεφαλαίου, ανάβοντας "φώτα κυκλοφορίας" για να περιορίσουν την "άγρια ανάπτυξή" του.

  Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή ανέφερε επίσης ότι θα ενθαρρύνονταν οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα.

  Ανέφερε τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα σε πιο περίοπτη θέση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι το Πεκίνο προτιμά όλο και περισσότερο τον κρατικό σχεδιασμό από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. 

  "Θα ενθαρρύνουμε και θα υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων τόσο με την πολιτική όσο και με όρους κοινωνικής συναίνεσης", ανέφερε. "Οι αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να βοηθήσουν συγκεκριμένα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες".

  Στέγαση


  Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη ζήτηση των καταναλωτών για "καλύτερη στέγαση", θα διασφαλίσουν τη "σταθερή ανάπτυξη" του τομέα των ακινήτων καθώς και την παράδοση κατοικιών και θα καλύψουν τις "λογικές" χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών ακινήτων. Η συνάντηση ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εκτονώσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους των μεγαλύτερων κατασκευαστών ακινήτων και να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

  Ωστόσο, επανέλαβαν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του τομέα των ακινήτων πρέπει να αλλάξει και ότι θα δημιουργηθεί μια μακροπρόθεσμη αγορά ενοικιαζομένων κατοικιών. Επανέλαβαν επίσης το επίσημο σύνθημα ότι "η στέγαση είναι για τη ζωή, όχι για την κερδοσκοπία", μια φράση που χρησιμοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να σηματοδοτήσει τις προσπάθειες να καταστεί η οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από την ιδιοκτησία ως πηγή ανάπτυξης.

  Η επανάληψη ότι "η στέγαση είναι για να ζούμε, όχι για κερδοσκοπία", καθώς και η συζήτηση για τη στήριξη των μεγάλων κατασκευαστών στη σημερινή δήλωση καταδεικνύουν ότι η εξυγίανση του κλάδου μπορεί να συνεχιστεί στον τομέα των ακινήτων, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs χθες.

  Νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές


  Η κυβέρνηση στοχεύει να "βελτιστοποιήσει" τη χρήση του δημοσιονομικού ελλείμματος, των ειδικών ομολόγων και των επιδοτήσεων επιτοκίου, καθώς διατηρεί το μέγεθος των δημοσιονομικών δαπανών, σύμφωνα με το κείμενο της συνεδρίασης. Θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και ότι οι κίνδυνοι για το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ελεγχόμενοι και θα αυξήσει τις μεταβιβαστικές πληρωμές της κεντρικής κυβέρνησης προς τις περιφέρειες.

  Οικονομολόγοι που συνδέονται με το κράτος έχουν καλέσει την κεντρική κυβέρνηση να αυξήσει το επίσημο δημοσιονομικό έλλειμμα και να πουλήσει περισσότερα γενικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες και να μειώσει το βάρος του χρέους των τοπικών αρχών. 

  "Το επίκεντρο της ενεργού δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί σταδιακά να μετατοπιστεί από την ενίσχυση των επενδύσεων στην προώθηση της κατανάλωσης", ανέφερε ο Ζανγκ Γικούν, ανώτερος ερευνητής της Society of Public Finance of China, σύμφωνα με το Shanghai Securities News.

  Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νομισματική πολιτική του επόμενου έτους θα εξασφαλίσει "εύλογα άφθονη" ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα καθοδηγήσει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο σε μικρές επιχειρήσεις, την τεχνολογική καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη. Η ευρεία προσφορά χρήματος και η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση θα αυξηθούν με παρόμοιο ρυθμό με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, ενώ η ισοτιμία του γουάν θα διατηρηθεί βασικά σταθερή σε επίπεδο ισορροπίας, είπαν.

  Ο Σανγκ Φουλίν, ανώτερος σύμβουλος του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της Κίνας που συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική θα επιδιώξει να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της παροχής επαρκούς ρευστότητας και της διατήρησης της ισοτιμίας του γουάν σε σταθερό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Λαϊκής Ημερησίας (σ.σ. εφημερίδας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Κίνας) σήμερα. Θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τον μηχανισμό μετάδοσης της πολιτικής, δήλωσε ο Σανγκ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος τραπεζικός ρυθμιστής της Κίνας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ