Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 12:47

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% στην τελευταία της συνεδρίαση του έτους την Παρασκευή, κάτι που υποδεικνύει συγκρατημένη αύξηση των τιμών καταναλωτή και υποτονική καταναλωτική ζήτηση, εν μέσω αυξανόμενης πληθωριστικής πίεσης από την αγορά εργασίας.

  Το σερί μείωσης των επιτοκίων της τράπεζας έληξε τον Σεπτέμβριο, μετά τη σταδιακή αντιστροφή της έκτακτης αύξησης των επιτοκίων στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου που ακολούθησε την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών στην Ουκρανία και την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων από τη Δύση ως απάντηση.

  Η Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε έξι μειώσεις επιτοκίων από τον Φεβρουάριο, αλλά πλέον έχει διατηρήσει τα επιτόκια στο 7,5% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της. Τον Οκτώβριο προειδοποίησε ότι η μερική επιστράτευση που διατάχθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μακροπρόθεσμα άνοδο του πληθωρισμού λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

  Η διατήρηση των επιτοκίων της Παρασκευής ήταν σύμφωνη με μια συναινετική πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

  "Οι τρέχουσες τιμές καταναλωτή αυξάνονται με μέτριο ρυθμό και η καταναλωτική ζήτηση είναι υποτονική", ανέφερε η τράπεζα σε δήλωση. "Οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και υπερισχύουν έναντι των αντιπληθωριστικών κινδύνων".

  Ο πληθωρισμός, τον οποίο η κεντρική τράπεζα στοχεύει να δει στο 4%, διαμορφώθηκε στο 12,65% στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους είναι 12-13%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ