Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 10:54

  Νέα επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

  Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο - Ifo
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβράδυνση εμφάνισε η υποχώρηση της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, όπως καταδεικνύει η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη PMI της S&P Global, με την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές να ενισχύει τις ελπίδες ότι η αναμενόμενη ύφεση θα μπορούσε τελικά να είναι πιο ήπια από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

  Ειδικότερα, η αρχική μέτρηση του δείκτη PMI, ο οποίος παρακολουθεί τόσο τον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα ⅔ της γερμανικής οικονομίας, ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 48,9 μονάδες από τις 46,3 μονάδες του Νοεμβρίου.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν οριακή βελτίωση του δείκτη στις 46,5 μονάδες.

  Ο Δεκέμβριο είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας που η μέτρηση παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ωστόσο καταγράφεται βελτίωση το τελευταίο δίμηνο.

  "Η τελευταία προκαταρκτική μέτρηση του PMI παρουσιάζει μια κάπως λιγότερο ζοφερή εικόνα της οικονομίας της Γερμανίας καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους", δήλωσε ο Phil Smith, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικών στην S&P Global Market Intelligence.

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "τα νεύρα έχουν κάπως αμβλυνθεί σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από τρεις μήνες, όταν οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση ήταν στο αποκορύφωμά τους, σε ένα επιπλέον σημάδι ότι η αναμενόμενη ύφεση θα μπορούσε να είναι πιο ρηχή από ό,τι αρχικά φοβόμασταν".

  Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης βελτιώθηκε στις 47,4 μονάδες από την τελική μέτρηση των 46,2 μονάδων του Νοεμβρίου. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν οριακή βελτίωση στις 46,3 μονάδες.

  Αντίστοιχα, ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 49 μονάδες έναντι της τελικής μέτρησης των 46,1 μονάδων του Νοεμβρίου. Κι εδώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις "έβλεπαν” μικρότερη βελτίωση, στις 46,3 μονάδες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ