Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 08:22

  Το Κογκρέσο απέτρεψε τον κίνδυνο παράλυσης του κράτους

  145878806 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με τη σειρά της χθες Πέμπτη το σχέδιο νόμου που εγγυάται τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 23η Δεκεμβρίου, αναβάλλοντας έτσι για μια εβδομάδα το φάσμα της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, του περίφημου "shutdown".

  Οι γερουσιαστές ενέκριναν το κείμενο αυτό για τα δημοσιονομικά, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (224-201) προχθές Τετάρτη, με 71 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά. Μένει πλέον απλά να υπογραφτεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να γίνει νόμος.

  Το Κογκρέσο έχει έτσι στη διάθεσή του μια εβδομάδα επιπλέον για να καταλήξει σε συμβιβασμό, να εγκρίνει πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία, που θα καλύψει την περίοδο μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2023.

  Τα μέλη του κοινοβουλίου των ΗΠΑ είχαν προθεσμία ως σήμερα τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία: εάν δεν το κατάφερναν, οι χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα διακόπτονταν μονομιάς.

  Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία και μια πλειάδα δημόσιων οργανισμών θα υφίσταντο χτύπημα κι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοί τους θα ρίχνονταν, από τεχνική άποψη, στην ανεργία.

  Το "shutdown" του χειμώνα του 2018, το πιο μακρόχρονο που ενέσκηψε ποτέ, είχε παραλύσει ιδίως τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια.

  Παρά τις αέναες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην πλειονότητά τους οι εκλεγμένοι πολιτικοί των δύο μεγάλων παρατάξεων επ’ ουδενί θα ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση, να προκληθεί χάος στις μετακινήσεις ενόψει των εορτών του τέλους του έτους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ