Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 19:10

  Το Κόσοβο βιάζεται να γίνει μέλος της ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  H αίτηση ένταξης της νεότερης χώρας της Ευρώπη στην οικογένεια των 27 έγινε χθες με κάθε επισημότητα υπό τους προβολείς των τηλεοπτικών συνεργείων. Το Κοσσυφοπέδιο δεν κρύβει την σπουδή του να ικανοποιήσει ένα παλαιό αίτημα, ίσως και ένα όνειρο, όπως είπε στις δηλώσεις της η πρόεδρος της χώρας Βιόσα Οσμάνι, μετά την υπογραφή.

  Συμβολικό βήμα

  "Ξεκινάμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την αναζωογόνηση του συλλογικού μας ονείρου, της αμετάκλητης φιλοδοξίας μας. Σήμερα είμαστε μαζί για να πάμε τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι ώστε η ίδια η ΕΕ να πάει ένα βήμα πιο κοντά στην αναζωογόνηση ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης, εν ειρήνη". Βέβαια, οι πιθανότητες ενός τέτοιου αιτήματος είναι μηδενικές και πρόκειται προφανώς για μια συμβολική κίνηση. Το Κοσσυφοπέδιο δεν πληροί τους όρους ούτε καν για το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, το οποίο όμως δίνεται στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη και επικυρώνεται στο σημερινό Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών. Εκτός αυτού η Πρίστινα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι 5 χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της και δεν αναμένεται να το κάνουν τα προσεχή χρόνια.

  Η ανακήρυξη έγινε το 2008 με τη στήριξη της Δύσης μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία του 1998, ενώ το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Αλλά ο δρόμος προς την ΕΕ είναι μακρύς, όπως παραδέχθηκε έμμεσα ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. "Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς την ένταξη στον μεγαλύτερο οργανισμό ειρήνης και ευημερίας στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίτηση ένταξης στην ΕΕ που υπογράφηκε σήμερα από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της δημοκρατίας μας θα παραδοθεί στην Πράγα στην τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας που στοχεύει στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για το κράτος και την κοινωνία μας. Η πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη δέσμευσή μας για βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσουν τη δημοκρατία, θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου και θα αναπτύξουν την οικονομία μας".

  Και πάλι εντάσεις ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους

  Η υπογραφή της αίτησης συμπίπτει με την αναζωπύρωση εντάσεων ανάμεσα σε Αλβανούς και σε Σέρβους, οι οποίοι ζουν στη βόρεια Μιτροβίτσα. Ξεκίνησαν με τη σύλληψη ενός Σέρβου που κατηγορείται από τις αρχές του Κοσόβου για τρομοκρατική δράση. Εικόνες που έρχονται από την περιοχή δείχνουν ανήσυχους κατοίκους να βρίσκονται στους δρόμους. Τα οδοφράγματα που έστησαν στις οδικές αρτηρίες προς την Πρίστινα αλλά και προς τη Σερβία παραμένουν και υπάρχει φόβος περεταίρω κλιμάκωσης. Μιλώντας στην εφημερίδα Welt ο Μπγερν Φρανκ, επικεφαλής της δύναμης της Μπούντεσβερ στην KFOR, έκανε λόγο για "διαρκή κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα". Η KFOR είναι η στρατιωτική πολυεθνική δύναμη υπό το ΝΑΤΟ, με αποστολή τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθεροποίησης της κατάστασης εκεί.

  Αντίθετα η καλή είδηση είναι ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν μελλοντικά να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Σε αυτό κατέληξαν χθες διαπραγματευτές των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτοχοι διαβατηρίων του Κοσόβου θα μπορούν να παραμένουν μέχρι 90 ημέρες στην επικράτεια της ΕΕ χωρίς να χρειάζεται να βγάζουν βίζα. Κι αυτό το αργότερο από το 2024. Η συμφωνία πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις 27 χώρες- μέλη, που όμως θεωρείται τυπική υπόθεση.

  Ειρήνη Αναστασοπούλου/AFPTV/dpa

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ