Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 14:32

  Πούτιν: Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα υποχωρήσει κατά 2,5% το 2022, από 2,9% που αναμενόταν προηγουμένως

  137098904 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:06

  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντηση με αξιωματούχους την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2,5% το 2022.

  "Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 2,5%. Πρόσφατα είχα δηλώσει ότι αναμενόταν μείωση κατά 2,9%, αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πτώση θα είναι μικρότερη, κατά 2,5%", είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

  Μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα έχει αναπτυχθεί εναντίον της Ρωσίας για να πληγεί η ρωσική οικονομία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

  "Όπως γνωρίζετε, έχει εξαπολυθεί μια άνευ προηγουμένου επίθεση κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σχεδιάστηκε για να συντρίψει ουσιαστικά την οικονομία μας σε σύντομο χρονικό διάστημα, να καταρρεύσει το εθνικό μας νόμισμα, το ρούβλι, κλέβοντας τα συναλλαγματικά μας αποθέματα, και για να προκληθεί καταστροφικός πληθωρισμός", υποστήριξε.

  "Το σχέδιο της Δύση για την καταστροφή της ρωσικής οικονομίας έχει αποτύχει", σημείωσε και πρόσθεσε: "Το ρούβλι έχει γίνει ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο το 2022. Τα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας παραμένουν υγιή".

  "Το επίπεδο των τιμών στη Ρωσία είναι σχεδόν αμετάβλητο μετά από μια σοβαρή άνοδο τον Μάιο", πρόσθεσε.

  "Το εισόδημα των ανθρώπων με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε κατά 27,8% φέτος, η φτώχεια υποχωρεί", δήλωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

  "Στις συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση στον κόσμο, θέσαμε δύο βασικούς στόχους για το τρέχον έτος: Την επίτευξη της μείωσης της φτώχειας και της ανισότητας και τη συνέχιση της αναπτυξιακής πολιτικής. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας επιβάλλονται κυρώσεις και βασιζόμενοι κυρίως στα δικά μας αποθέματα και πόρους, σίγουρα θα προχωρήσουμε μόνο μπροστά", δήλωσε ο Πούτιν.

  Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι "ελήφθη μια σημαντική απόφαση σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών", η οποία "επηρέασε άμεσα περισσότερα από 5 εκατ. παιδιά". Ακολούθησε  αναπροσαρμογή του του κατώτατου μισθού και των συντάξεων κατά 10%.

  "Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε στο 10,5% το γ' τρίμηνο. Φυσικά, πρόκειται για μια μικρή μείωση, αλλά είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Και το εισόδημα του φτωχότερου τμήματος του πληθυσμού αυξήθηκε επίσης κατά 27,8%, γεγονός που βοήθησε να μειωθεί λίγο το επίπεδο της ανισότητας", υποστήριξε. "Η Ρωσία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της παρά τις εξωτερικές πιέσεις".

  "Φέτος και του χρόνου, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα εμφανίσει μικρό έλλειμμα περίπου 2% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας τον καλύτερο δείκτη μεταξύ των χωρών της G20", ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Πούτιν σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπει σταδιακή μείωση του ελλείμματος σε λιγότερο από 1% του ΑΕΠ το 2025.

  "Η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει ποτέ τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης", δήλωσε επίσης. "Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι με την επιβολή κυρώσεων, οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να απομονώσουν τη Ρωσία. Αλλά δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ το δρόμο της αυτοαπομόνωσης, το έχω πει επανειλημμένα". Είπε ακόμη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επεκτείνει τη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους. "Το εξωτερικό μας εμπόριο στρέφεται σε δυναμικές αγορές Στην πραγματικότητα, το κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, παρά τα σημερινά γεγονότα στον κόσμο", δήλωσε.

  Συνεχίζοντας, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις προμήθειές της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατά 70 δισ. κυβικά μέτρα. "Τα νέα έργα LNG στο Γιαμάλ θα αυξήσουν την παραγωγή LNG κατά 70 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030, γεγονός που θα συμβάλει επίσης στην επέκταση της γεωγραφίας των εξαγωγών (φυσικού αερίου)".

  Η Ρωσία θα αναζητήσει εταίρους σε αναπτυσσόμενες αγορές - στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, δήλωσε. "Θα αναζητήσουμε άλλους, πιο υποσχόμενους εταίρους σε ενεργά αναπτυσσόμενες αγορές. Αυτές είναι η Ασία, η Μέση Ανατολή, η Λατινική Αμερική, η Αφρική. Στις αγορές των φιλικών χωρών θα ανακατευθύνουμε την προμήθεια των ρωσικών ενεργειακών πόρων", ανέφερε ο Πούτιν.

  Μίλησε ακόμη και για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εμπορία ενεργειακών πόρων για τη Δύση. "Αν μιλάμε για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αυτό μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Εκεί θα καθορίσουμε σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές μας, επειδή αυτό που έκαναν στις πλατφόρμες τους είναι πραγματικά τρελό, και τώρα προσπαθούν να μας κάνουν να φαινόμαστε ένοχοι για αυτό που έκαναν οι ίδιοι μόνοι τους".

  Η Ρωσία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη χρήση των εθνικών νομισμάτων, με το μερίδιο των διακανονισμών σε ρούβλια να αυξάνεται στο ένα τρίτο, δήλωσε. "Βλέπουμε την ανάπτυξη της ανεξάρτητης υποδομής πληρωμών σε εθνικά νομίσματα ως σταθερή βάση για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας. Έχουμε ήδη σημειώσει καλή πρόοδο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μερίδιο του ρουβλιού στις διεθνείς μας συναλλαγές διπλασιάστηκε σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και ανήλθε στο ένα τρίτο, ενώ μαζί με τα νομίσματα φιλικών χωρών το μερίδιο αυτό ξεπέρασε το μισό".

  "Παρά τις κυρώσεις, οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 42% στο 9μηνο", σημείωσε. "Παρά τις κυρώσεις, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους η προμήθεια βασικών αγαθών από τη Ρωσία προς την ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,5 φορά, οι συνολικές ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 42% και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ μας αυξήθηκε κατά 2,3 φορές στα 138 δισ. δολάρια".

  "Προτεραιότητα το 2023 θα πρέπει να είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό υψηλότερο από τον πληθωρισμό και τη μέση αύξηση των μισθών", τόνισε ο ίδιος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ