Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 15:53

  Διπλωματικός πυρετός ΕΕ – ΗΠΑ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

  138187063
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

  Ο διαμεσολαβητής της ΕΕ Μιροσλαβ Λάιτσακ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ χθες, Τρίτη, επισκέφθηκαν την Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, ενώ σήμερα βρίσκονται στο Βελιγράδι.

  Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η γαλλογερμανική πρόταση που βασίζεται στο μοντέλο των δύο Γερμανίων από το 1971, όταν συμφωνήθηκε εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) και τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση. Ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ δήλωσε χθες από την Πρίστινα ότι "η πρόταση αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ". Ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ ευαίσθητο σημείο και απαιτείται αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις που θα βλάψουν τον διάλογο.

  Ο Εσκομπάρ κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου 'Αλμπιν Κούρτι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και να επιτραπεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος ήταν σαφής και για το αίτημα της Σερβίας να έχει στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αντιτίθενται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο επιστροφής σερβικών δυνάμεων στο έδαφος του Κοσόβου. Θέλω επίσης να πω ότι το Κόσοβο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ" τόνισε ο Εσκομπάρ σε συνέντευξη του στην αλβανική υπηρεσία του Radio Free Europe.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ