Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 16:29

  Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο Τζόρτζι για το Qatargate

  Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο Τζόρτζι για το Qatargate
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
   

  Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί να υπερασπιστεί την Εύα Καϊλή. Συνεργάσιμος στις ανακρίσεις φαίνεται να είναι ο Αντόνιο Παντσέρι.

  Η Ιταλία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς των Βρυξελλών με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγω και της ομοιότητας με παλαιότερες υποθέσεις της εσωτερικής της επικαιρότητας.

  Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με την βελγική Δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, "μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα".

  "Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων", προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  Προβληματισμός για το λόμπινγκ στην Ιταλία

  Χθες βράδυ η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε 20.000 ευρώ από διαμέρισμα του συντρόφου της Εύας Καϊλή, έξω από το Μιλάνο. Την Δευτέρα, είχε γίνει ανάλογη έφοδος σε κατοικία της οικογένειας Παντσέρι, έξω από την ιταλική συμπρωτεύουσα, με κατάσχεση 17.000 ευρώ, εγγράφων και υπολογιστών. Είναι σαφές, βέβαια, ότι σε αυτή την φάση, ο ρόλος των ιταλικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών είναι βοηθητικός. Ο Παντσέρι, τονίζουν οι σχολιαστές, πολιτικά θεωρούταν προσκείμενος στον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

  Σε πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία ξεκίνησε ευρύτατη συζήτηση και προβληματισμός σχετικά με τις σχέσεις των Ευρωπαϊκών κρατών με το όλο σύστημα του λόμπινγκ και με πιέσεις που ασκούνται από τρίτες χώρες. Το κύριο ερώτημα είναι αν, μετά από όλη αυτή την υπόθεση, πρόκειται όντως να υπάρξουν ουσιαστικοί, πιο δεσμευτικοί και αυστηροί κανόνες.

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ