Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 11:37

  Ισπανία: Υποχώρησε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 7,3%

  Ισπανία: Υποχώρησε στο 6,8% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο από 7,3%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ετήσιο ρυθμό 6,8% κινήθηκαν τον Νοέμβριο τιμές καταναλωτή στην Ισπανία, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 7,3% του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας σήμερα, Τετάρτη.

  Η μέτρηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για ετήσιο πληθωρισμό στο 6,8% τον Νοέμβριο, όπως ήταν και στην προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες.

  Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 6,3% σε ετήσια βάση από το 6,2% έναν μήνα πριν, υποδηλώνοντας τις διευρυμένες πληθωριστικές πιέσεις.

  Η εναρμονισμένη με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρηση διαμορφώθηκε στο 6,7%, αυξημένη κατά 0,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση πριν από δύο εβδομάδες.

  Στο 116% του ΑΕΠ το χρέος

  Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ενημέρωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας υποχώρησε στο 116% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στο τρίτο τρίμηνο.

  Σημειώνεται ότι στο τέλος του τρίτου τριμήνου ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ισπανίας ήταν χαμηλότερος από το 121,9% που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά και ελαφρώς κάτω από το 116,1% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ