Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 09:35

  "Σφήνα" Αλ-Σίσι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Αίγυπτος κήρυξε μονομερώς θαλάσσια σύνορα ΑΟΖ με τη Λιβύη

  "Σφήνα" Αλ-Σίσι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Αίγυπτος κήρυξε μονομερώς θαλάσσια σύνορα ΑΟΖ με τη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης εξέδωσε την Τρίτη το βράδυ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλφατάχ αλ Σίσι.

  "Τα σύνορα των χωρικών υδάτων της Αιγύπτου ξεκινούν από το χερσαίο σημείο αιγυπτιακής-λιβυκής συνόρων Νο. 1 για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας στο σημείο Νο. 8, και έτσι η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου εκτοξεύεται από το σημείο Νο. 8 προς την κατεύθυνση του βορρά ", αναφέρεται στο διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ως διάταγμα υπ’ αριθμόν 595/2022.

  Η γραμμή σταματά λίγο πριν από τη μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης, αφήνοντας ένα κομμάτι προς διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας, Καΐρου και Τρίπολης.

  Η μονομερής ανακήρυξη ορίων ΑΟΖ της Αιγύπτου όπως αποτυπώνεται σε χάρτη

  Το διάταγμα Σίσι νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης. 

  Οι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Η συμφωνία του 2020 μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο.

  Η στάση αυτή ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Αγκυρα.

  Χαρακτηριστικό είναι πως μία μέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης αλ-Σίσι για τα σύνορα της ΑΟΖ, το Εφετείο της Τρίπολης είχε αναβάλει για τις 19 Δεκεμβρίου την έκδοση απόφασης που θα καθόριζε το αν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο θα τεθεί σε παύση ή όχι.

  Η Αίγυπτος και η Ελλάδα ενίσχυσαν τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την τρομοκρατία και πραγματοποιώντας συχνά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.

  Οι δύο χώρες, μαζί με την Κύπρο, έχουν υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με στόχο τη διευκόλυνση της εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Τον Οκτώβριο, η Αίγυπτος και η Ελλάδα καταδίκασαν σθεναρά τις συμφωνίες θαλάσσιου αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, μία από τις δύο αντίπαλες διοικήσεις στο βορειοαφρικανικό έθνος.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Επιστολή Τουρκίας και υπηρεσιακής κυβέρνησης Λιβύης εναντίον Ελλάδας στον ΟΗΕ

  * Λίβυα ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας: Οι περιοχές ερευνών της Ελλάδας νότια της Κρήτης είναι διαφιλονικούμενες με τη Λιβύη

  * Λίβυοι δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ