Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Δεκ-2022 08:50

  Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Ένα βήμα πιο κοντά στο πλαφόν στο αέριο

  Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Ένα βήμα πιο κοντά στο πλαφόν στο αέριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Παρά τις διαφωνίες που αποτυπώθηκαν και στην αδυναμία της συνόδου των υπουργών ενέργειας να καταλήξουν σε απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν τα κράτη να έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη συμφωνία. Το θέμα του πλαφόν αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και εφόσον υπάρξει συμφωνία τότε οι υπουργοί ενέργειας θα κληθούν να αποφασίσουν για την τελική μορφή του μέτρου κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου. 

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η χθεσινή σύνοδος των υπουργών αποδείχθηκε μαραθώνια καθώς διήρκεσε πάνω από έξι ώρες ωστόσο οι διαβουλεύσεις δεν οδήγησαν σε τελική συμφωνία.

  Ως γνωστόν το συμβούλιο συζήτησε τις προτάσεις για την επιβολή ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, που έχει ως σκοπό να αποφευχθούν ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου σαν αυτές που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο οι διαφορές ως προς το εάν θα πρέπει να υπάρξει πλαφόν, σε ποια τιμή και υπό ποιες προϋποθέσεις, αποδείχθηκαν αγεφύρωτες. 

  Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πλαφόν θα ενεργοποιείται όταν οι τιμές TTF του αερίου φτάσουν στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων και εφόσον οι τιμές αυτές είναι πάνω από 58 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερες από τις τιμές του αερίου σε άλλες αγορές του κόσμου. Ωστόσο το προτεινόμενο αυτό πλαφόν ορίστηκε τόσο ψηλά ώστε δε θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε κατά την προηγούμενη κρίση τιμών τον περασμένο Αύγουστο όταν για λίγες ημέρες οι τιμές έφτασαν τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με άλλες 11 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), ζητούν να υιοθετηθεί πλαφόν στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, αρκετά πάνω από τις τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου στα διεθνή χρηματιστήρια. 

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτιμάται ότι ακόμη υπάρχει δρόμος στις διαπραγματεύσεις καθώς παραμένει ανοιχτό το όριο του πλαφόν με τις επιλογές να ποικίλλουν από τα 160 έως τα 220 ευρώ η μεγαβατώρα. 

  Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία ότι το πλαφόν θα πρέπει να ενεργοποιείται όταν οι τιμές είναι στα 35 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές του LNG για διάστημα 3 ημέρών, ωστόσο παρέμειναν διαφωνίες για το εάν όλα τα ευρωπαϊκά hub φυσικού αερίου θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται η τιμή του πλαφόν. 

  Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση επηρεάζει και τις άλλες εκκρεμείς αποφάσεις που έχουν ως στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, καθώς και τις κοινές αγορές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα παραπέμπονται για το συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ