Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Δεκ-2022 10:50

  Reuters: Στα "σκαριά" πακέτο $143 δισ. από το Πεκίνο για τη βιομηχανία τσιπ

  134511898
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κίνα επεξεργάζεται ένα πακέτο στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. γιουάν (143 δισ. δολάρια) για τη βιομηχανία ημιαγωγών της, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters, σε ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση αυτάρκειας στο τομέα των μικροτσιπ και στην προσπάθεια του Πεκίνου να απαντήσει στις κινήσεις των ΗΠΑ που αποσκοπούν στην επιβράδυνση της τεχνολογικής προόδου της Κίνας.

  Το Πεκίνο σχεδιάζει να παρέχει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων, μέσα σε περίοδο πέντε ετών, κυρίως ως επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών και των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο εσωτερικό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

  Το σχέδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το πρώτο τρίμηνο του 2023, επισήμανα δύο από τις πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

  Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση των αγορών εγχώριου εξοπλισμού ημιαγωγών από κινεζικές επιχειρήσεις, κυρίως εργοστάσια κατασκευής ημιαγωγών ή fabs, είπαν.

  Οι εταιρείες αυτές θα δικαιούνται επιδότηση 20% επί του κόστους των αγορών, συνέκλιναν οι τρεις πηγές.

  Το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης έρχεται μετά την ψήφιση από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο ενός σαρωτικού συνόλου κανονισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση ερευνητικών εργαστηρίων και εταιρικών data centers σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων περιορισμών.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Αύγουστο ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για την παροχή επιχορηγήσεων ύψους 52,7 δισ. δολαρίων για την παραγωγή και την έρευνα ημιαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς και φοροελαφρύνσεις για εργοστάσια παραγωγής τσιπ, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 24 δισ. δολάρια.

  Με αυτή τη δέσμη κινήτρων, το Πεκίνο στοχεύει να ενισχύσει την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών για την κατασκευή, τη διεύρυνση ή τον εκσυγχρονισμό των εγχώριων εγκαταστάσεων για την κατασκευή, τη συναρμολόγηση, τη συσκευασία,την έρευνα και καινοτομία στον τομέα των ημιαγωγών. 

  Το τελευταίο σχέδιο του Πεκίνου περιλαμβάνει επίσης προνομιακή φορολογική μεταχείριση για τη βιομηχανία ημιαγωγών της χώρας, ανέφερε το Reuters.

  Πιθανοί δικαιούχοι

  Οι δικαιούχοι θα είναι τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, ιδίως μεγάλες εταιρείες εξοπλισμού ημιαγωγών όπως η NAURA Technology Group, η Advanced Micro-Fabrication Equipment  και η Kingsemi, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

  Ορισμένες μετοχές κινεζικών εταιρειών κατασκευής τσιπ στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν μετά την είδηση για το πακέτο στήριξης. Η Semiconductor Manufacturing International Corp πρόσθεσε άνω του 4%, σκαρφαλώνοντας συνολικά στην ημέρα στο +6%. Η Hua Hong Semiconductor κατέγραψε ράλι άνω του 12%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ