Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Δεκ-2022 15:04

  Υποχώρησε κάτω του 6% ο πληθωρισμός στην Ινδία, για πρώτη φορά μέσα στο 2022

  129770145
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάτω του 6% υποχώρησε ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Ινδία τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά μέσα στο 2022, εν μέσω αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών ενέργειας και αύξησης των επιτοκίων σε παγκόσμια κλίμακα.

  Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 5,88% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Στατιστικών Στοιχείων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Πρόκειται για ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων για πληθωρισμό 6,35% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, αλλά και του αντίστοιχου ποσοστού τον Οκτώβριο, που κινείτο στο 6,77%.

  Τα στοιχεία έρχονται λίγες ημέρες αφότου η κεντρική τράπεζα της Ινδίας (Reserve Bank of India) "κατέβασε ταχύτητα" στις αυξήσεις επιτοκίων. Η RBI έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 225 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022, στον πλέον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης από το 2011, προκειμένου να τιθασεύσει έναν πληθωρισμό ο οποίο κινείτο εκτός του στόχου 2%-6% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

  "Η επαναφορά - έκπληξη του πληθωρισμού εντός του στόχου είναι ευχάριστο γεγονός, ωστόσο τροφοδοτήθηκε από μη διαρκή αγαθά, όπως τα λαχανικά", σημείωσε ο Rahul Bajoria, οικονομολόγος στην Barclays. 

  Οι τιμές των τροφίμων, που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του δείκτη, αυξήθηκαν κατά 4,67%, ενώ οι τιμές καυσίμων και ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10,62%.

  Η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, εξάλλου, υποχώρησε κατά 4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, έναντι πρόβλεψης για μείωση 1% και ανόδου 3,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ