Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Δεκ-2022 18:49

  Ηandelsblatt: Πού θα κριθεί η κατεύθυνση του γερμανικού δείκτη DAX την ερχόμενη εβδομάδα

  146499352 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχει συμβεί τίποτα στο χρηματιστήριο: στις 21 Νοεμβρίου ο γερμανικός δείκτης Dax ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις 14.396 μονάδες, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στις 14.371 μονάδες. Αν πρόκειται να υπάρξει κάποια δυναμική φέτος, αυτή θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα.

  Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι πολυάσχολη: σε διάστημα μόλις 48 ωρών, το απόγευμα της Τρίτης θα δημοσιευθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, το βράδυ της Τετάρτης η απόφαση της Fed για τα επιτόκια και το απόγευμα της Πέμπτης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια. Η εβδομάδα θα κλείσει με το Σάββατο των μαγισσών την Παρασκευή, όταν λήγουν τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών και δεικτών και οι αγορές συνεπώς συχνά παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις.

  Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες, μετά τις ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις κατά 0,75 εκατοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα καθορίσει την πορεία για τη μείωση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει σε ομόλογα.

  Όμως, όσο σημαντική και αν είναι η ΕΚΤ, η κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς θα κριθεί πιθανότατα στις ΗΠΑ. Πρώτα απ' όλα, την Τρίτη, όταν θα δούμε πώς εξελίχθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο.

  Όταν στις 10 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκαν τα εκπληκτικά χαμηλά στοιχεία για τον Οκτώβριο, αυτό αποτέλεσε τον καταλύτη για το προηγούμενο ράλι: πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο Dax βρισκόταν στις 13.600 μονάδες και στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν σχεδόν στις 14.600 μονάδες. Και αυτή τη φορά αναμένεται περαιτέρω μείωση των τιμών καταναλωτή. Σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικών πληροφοριών Bloomberg, από 7,7 σε 7,3%.


  Μια ακόμη πτώση είναι πιθανό να μην αρέσει στην αγορά. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δολοφόνος της διάθεσης το βράδυ της Τετάρτης. Διότι, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Κρίστοφ Μπαλτς της Commerzbank, ακόμη και μια περαιτέρω αποδυνάμωση του πληθωρισμού δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός. Εξάλλου, ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2,0%.

  Η Fed αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, έχοντας προηγουμένως αυξήσει το επιτόκιο τέσσερις φορές στη σειρά κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. Η αγορά έχει επίσης εκτιμήσει ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το αργότερο τον Μάρτιο του 2023 και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το ίδιο έτος.

  Αυτή η προσδοκία αποτελεί επίσης κίνδυνο για τις αγορές. Στο πλαίσιο της αμετάβλητης ισχύος της αμερικανικής αγοράς εργασίας, ο Πάουελ θα μπορούσε τώρα να αισθανθεί την πίεση να αντιμετωπίσει προφορικά αυτές τις προσδοκίες λέγοντας ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Ανάλογα με το πόσο πειστικός θα είναι σε αυτό, αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει οποιαδήποτε δυναμική από τις χρηματιστηριακές αγορές ή ακόμη και να προκαλέσει διόρθωση.

  Οι επενδυτές αναζητούν θετικές ειδήσεις


  Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές διψούν τελευταία για θετικές ειδήσεις, όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής Σβεν Στράιμπελ της DZ Bank: "Αυτό αποδεικνύεται από το πρόσφατο ράλι των τιμών των μετοχών, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υιοθέτησε ηπιότερους τόνους στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και η Κίνα στοχεύει σε μια πιο ρεαλιστική πολιτική Κορόνα. Οποιαδήποτε περαιτέρω αξιόπιστη είδηση βελτίωσης σε αυτά τα μεγάλα εργοτάξια της κεφαλαιαγοράς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές των μετοχών".

  Αυτό σημαίνει ότι τελικά η περαιτέρω κατεύθυνση της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να μην κριθεί από το τι λέει ο Πάουελ, αλλά από το τι θέλουν να ακούσουν οι αγορές.

  Οι πιο σημαντικές ημερομηνίες της ερχόμενης εβδομάδας

  Τρίτη: Δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Θεωρούνται σημαντικός προάγγελος για την απόφαση της Fed σχετικά με τα επιτόκια. Το οικονομικό βαρόμετρο ZEW είναι επίσης πιθανό να δείξει τη διάθεση των συμμετεχόντων στη χρηματιστηριακή αγορά όσον αφορά την οικονομία στη Γερμανία. Πρόσφατα, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά για δύο συνεχόμενους μήνες.

  Τετάρτη: Το βράδυ, η Fed στις ΗΠΑ θα ανακοινώσει πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια. Αναμένεται αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ifo παρουσιάζει τις οικονομικές του προβλέψεις. Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομία προετοιμάζεται για μια μάλλον ήπια ύφεση το χειμώνα.


  Πέμπτη: Η ΕΚΤ δημοσιεύει την απόφασή της για τα επιτόκια. Αναμένεται να επιβραδύνει στην τελευταία της συνεδρίαση για τα επιτόκια φέτος και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες. Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει επίσης για να αποφασίσει για τα επιτόκια. Οι παρατηρητές αναμένουν αύξηση κατά μισή μονάδα, ώστε να φτάσει στο 3,50%. Τον Νοέμβριο, η BoE αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, το μεγαλύτερο άλμα στη νομισματική πολιτική από το 1989.


  Παρασκευή: Κάθε τρίτη Παρασκευή του τρίτου μήνα ενός τριμήνου, λήγουν τα δικαιώματα προαίρεσης επί μετοχών και δεικτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διακυμάνσεις των τιμών. Επιπλέον, αναμένονται οι εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου για τους δείκτες διευθυντών προμηθειών για τη μεταποιητική βιομηχανία και τις υπηρεσίες στη Γερμανία και την Ευρωζώνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ