Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Δεκ-2022 17:59

  Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του G-20

  Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του G-20
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σαουδικής Αραβίας επεκτάθηκε κατά 8,8% ετησίως το τρίτο τρίμηνο, διατηρώντας το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο σε τροχιά να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ των οικονομιών του G20 φέτος.


  Το τελικό ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την προκαταρκτική εκτίμηση του 8,6% λόγω της περαιτέρω επέκτασης της μη πετρελαϊκής οικονομίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Γενικής Στατιστικής Αρχής σήμερα. Όλοι οι τομείς εμφάνισαν θετική ετήσια ανάπτυξη.

  Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει για ολόκληρο το έτος οικονομική ανάπτυξη 8,5%, καθώς και το πρώτο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

  Τα στοιχεία υποδηλώνουν ένα μέτρο επιτυχίας στην προσπάθεια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαφοροποιήσει και να ανοίξει την οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο, φιλοδοξίες που εν μέρει εξαρτώνται από την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να εξασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια από το εξωτερικό.

  Το σχετιζόμενο με το πετρέλαιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14,2% το τρίτο τρίμηνο, λιγότερο από την εκτίμηση του 14,5%, ενώ η μη πετρελαϊκή οικονομία - η ατμομηχανή της δημιουργίας θέσεων εργασίας - αυξήθηκε κατά 6%, σε σύγκριση με το αναμενόμενο 5,6%. 

  Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξάνονται σταθερά από τότε που ανακοινώθηκε το σχέδιο μετασχηματισμού πριν από μισή και πλέον δεκαετία, αλλά μεγάλο μέρος τους εξακολουθεί να διοχετεύεται σε ορυκτά καύσιμα. 

  Παρ' όλα αυτά, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη μη πετρελαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πρόσφατη ανοδική πορεία, επεκτεινόμενη με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά και πλέον ετών τον Νοέμβριο, καθώς επιταχύνθηκε η αύξηση των νέων παραγγελιών και οι επιχειρήσεις έγιναν πιο αισιόδοξες.

  Το βασίλειο την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους από τις προβλέψεις που είχε κάνει μόλις πριν από τρεις μήνες, σηματοδοτώντας την πεποίθηση ότι τα έσοδά του θα αντέξουν παρά την νευρικότητα της αγοράς πετρελαίου και τους φόβους για παγκόσμια επιβράδυνση. Η Σαουδική Αραβία αναμένει ότι η οικονομία της θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ