Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 11-Δεκ-2022 09:20

  Welt: Οι αριθμοί που κρύβουν το Κίεβο και η Μόσχα για τους νεκρούς τους

  Welt: Οι αριθμοί που κρύβουν το Κίεβο και η Μόσχα για τους νεκρούς τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πόσους στρατιώτες χάνουν η Ουκρανία και η Ρωσία είναι κρατικό μυστικό και στις δύο χώρες, σημειώνει η Welt. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έκταση των απωλειών αποσυντονίζει τον στρατό και τον πληθυσμό. Τώρα, για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός στρατηγός έδωσε δημοσίως έναν αριθμό. Οι υψηλές απώλειες πιέζουν τον Πούτιν.

  Στους παγωμένους λάκκους λάσπης κοντά στο Mπαχμούτ, μαίνεται εδώ και εβδομάδες μια μάχη που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα φάση του πολέμου όσο καμία άλλη. Ρωσικά στρατεύματα και μισθοφόροι της πολιτοφυλακής Βάγκνερ κάνουν επίμονο αγώνα δρόμου για να καταλάβουν την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές μονάδες αντιστέκονται σθεναρά, οδηγώντας αντεπιθέσεις με τα δικά τους στρατεύματα εφόδου. Εικόνες και βίντεο δείχνουν τα πυρά μέρα και νύχτα και τις πλήρως βομβαρδισμένες κατοικημένες περιοχές. Είναι μια μάχη με μεγάλη φθορά και μικρή απόδοση.

  Αυτή ήταν επίσης η εμπειρία ενός άνδρα από τη Βαυαρία, τον οποίο η Welt συνόδευσε για ένα πολυμερές podcast φέτος. Μέχρι τον Νοέμβριο, ο Τζεμ πολέμησε ως μέλος της Ουκρανικής Διεθνούς Λεγεώνας στο Μπαχμούτ - και στη συνέχεια επέστρεψε στο Κίεβο απογοητευμένος: "Από τα 30 άτομα της ομάδας μου εκεί, πέντε σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν", ανέφερε σε μια συνάντηση στην ουκρανική πρωτεύουσα. Και η κατάσταση είναι παρόμοια και σε άλλες μονάδες και στις δύο πλευρές.

  Το πόσοι στρατιώτες έχουν πράγματι πεθάνει από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα αυτού του πολέμου. Τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική κυβέρνηση χρησιμοποιούν αριθμούς απωλειών για τη δική τους προπαγάνδα. Και πολλά δείχνουν ότι τα στοιχεία αυτά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. "Ο καθένας θέλει να παρακινήσει τον δικό του πληθυσμό και τους συμμάχους του. Οι υψηλοί αριθμοί απωλειών μόνο εμποδίζουν και οδηγούν σε δυσάρεστα ερωτήματα, για παράδειγμα σχετικά με την ικανότητα της ηγεσίας", εξηγεί ο Zένκε Νάιτσελ, καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.

  Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι υπήρχαν περίπου 9.000 απώλειες στις τάξεις του. Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μίλησε στις αρχές Δεκεμβρίου για έως και 13.000 Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου. Το καλοκαίρι, όταν μαίνονταν οι σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, ο Ποντολιάκ ανέφερε ακόμη 100 έως 200 νεκρούς την ημέρα. Σε συνέντευξή του σε αυτή τη σύνταξη στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ρωτήθηκε, είπε ότι οι απώλειες έχουν μειωθεί σημαντικά.

  Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 90.000 Ρώσους στρατιώτες. Ο στρατός ενημερώνει και δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία καθημερινά.

  Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Κρεμλίνο κράτησε τον αριθμό των νεκρών των δικών του στρατευμάτων ως κρατικό μυστικό. Στη συνέχεια, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου υποστήριξε δημοσίως ότι μόνο 5.937 μέλη του ρωσικού στρατού είχαν πεθάνει μέχρι στιγμής. Σε πλήρη αντίθεση, 61.207 στρατιώτες είχαν πεθάνει από την ουκρανική πλευρά. Επιπλέον, σχεδόν 50.000 τραυματίστηκαν.

  Ο συνταγματάρχης Μάρκους Ράισνερ, διοικητής της Φρουράς των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλύει λεπτομερώς τον πόλεμο από την αρχή του. Τα βίντεό του φτάνουν σε εκατομμύρια θεατές στο Youtube. Θεωρεί ότι τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά στοιχεία είναι μη ρεαλιστικά. Και οι δύο πλευρές είχαν υποστεί "φρικτές απώλειες". "Εκτιμώ ότι από τη ρωσική πλευρά μιλάμε για 40.000 έως 45.000 στρατιώτες νεκρούς, συν τους τραυματίες. Για τον ουκρανικό στρατό, νομίζω ότι 35.000 έως 40.000 απώλειες είναι ρεαλιστικές", δήλωσε ο Reisner σε συνέντευξή του στη Welt. Αλλά ακόμη και τότε θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι.

  Ο ιστορικός Νάιτσελ επισημαίνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται έτσι - παρά τα μεγάλα δεινά - σαφώς πίσω από τους παγκόσμιους πολέμους όσον αφορά τη διάσταση της βίας. "Ακόμη και στον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870-71, με περίπου 180.000 στρατιώτες, περισσότεροι στρατιώτες πέθαναν σε μικρότερο χρονικό διάστημα".

  Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

  Η κλίμακα των στοιχείων του Ράισνερ ταιριάζει με τις δηλώσεις του αρχηγού του αμερικανικού επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ. Σε μια ομιλία του στα μέσα Νοεμβρίου, μίλησε για πάνω από 100.000 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Και: "Το ίδιο ισχύει μάλλον και για την ουκρανική πλευρά". Το γεγονός ότι ο Μίλεϊ έδωσε αυτά τα στοιχεία δημοσίως, ο Ράισνερ τα θεωρεί "μία από τις πολλές ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί θέλουν να φέρουν τους Ουκρανούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Το μήνυμα, λέει, είναι "Κοιτάξτε, έχετε ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες!""

  Στο πεδίο της μάχης, οι Ουκρανοί είχαν πανηγυρίσει νίκες τους τελευταίους μήνες, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη στα βορειοανατολικά (Χάρκοβο) και στα νότια (Χερσώνα). Αλλά ειδικά στην περιοχή της Χερσώνας υπέστησαν βαριές απώλειες επειδή έπρεπε να επιτεθούν σε ανοιχτό έδαφος. Ο αριθμός των απωλειών και στις δύο πλευρές ήταν επίσης μεγάλος κατά τη διάρκεια των μαχών για τις πόλεις Σεβτζεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας το καλοκαίρι.

  Ο Ράισνερ βλέπει τον πόλεμο σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, στο οποίο αναγνωρίζει παραλληλισμούς με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: "Απλώς περνάμε από το 1914 στο 1915. Τώρα αρχίζει να επέρχεται η απογοήτευση και η συνειδητοποίηση ότι ο εχθρός δεν θα πέσει τόσο εύκολα, ότι οι δικοί μας εξοπλισμοί δεν επαρκούν".

  Λάθος υπολογισμός από το Κρεμλίνο

  Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Ρωσία. Η μερική κινητοποίηση επισήμως περίπου 300.000 νέων στρατιωτών ήταν πρόσφατα επίσης μια αντίδραση στον εσφαλμένο υπολογισμό και την αποτυχία κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι τώρα. Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τον πόλεμο με μόλις 200.000 στρατιώτες, λέει ο Ράισνερ. Αυτό ήταν πάρα πολύ λίγο. "Τους επόμενους μήνες υπέστησαν τεράστιες απώλειες, για παράδειγμα ήδη στην αρχή βορειοδυτικά του Κιέβου, όταν οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε ρωσική φάλαγγα με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και εξολόθρευσαν ένα ολόκληρο τάγμα".

  Η Σάρα Πάγκουνγκ, ειδική σε θέματα Ρωσίας στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, βλέπει το Κρεμλίνο υπό πίεση λόγω των υψηλών αριθμών απωλειών: "Οι απώλειες του ρωσικού στρατού σε αυτόν τον πόλεμο είναι ήδη σημαντικά υψηλότερες από ό,τι στον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης-Αφγανιστάν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πούτιν χρειάζεται επειγόντως νέες δυνάμεις. Ήταν πιθανό η κινητοποίηση, η οποία στην πραγματικότητα είχε κηρυχθεί λήξασα, να συνεχιζόταν κρυφά. "Από τον Νοέμβριο πραγματοποιείται η συνήθης επιστράτευση των κληρωτών, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν πρέπει να σταλούν στον πόλεμο. Έχω τις αμφιβολίες μου γι' αυτό".

  Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο σημείο ο υψηλός αριθμός των νεκρών γίνεται επικίνδυνος για τον Πούτιν. Όχι μόνο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, αλλά και στη χώρα του. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου γνωρίζει πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πούτιν συναντήθηκε δημόσια με 17 μητέρες στρατιωτών που σκοτώθηκαν και πολεμούν σήμερα στη Μόσχα. "Θέλω να ξέρετε ότι μοιραζόμαστε αυτόν τον πόνο μαζί σας", τους είπε. Οι επικριτές επεσήμαναν μετά το διορισμό των δημοσίων σχέσεων ότι ορισμένες από τις μητέρες είχαν δεσμούς με το Κρεμλίνο ή ήταν συγγενείς εθελοντών μαχητών. Η κριτική δεν ήταν αναμενόμενη εκεί.

  Ο συνταγματάρχης Ράισνερ παρατήρησε ότι η ρωσική προπαγάνδα επικαλείται σήμερα αφηγήσεις από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για πόλεμο. Πάνω απ' όλα, η βιομηχανία όπλων χρηματοδοτείται πιο έντονα. Ταυτόχρονα, κάποιοι στη Ρωσία αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. Ο Ράισνερ, ωστόσο, βλέπει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα για τον Πούτιν: "Οι Ρώσοι τείνουν να παραδίδονται στη μοίρα τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους στη Δύση. Η Πάνγκουνγκ, επίσης, δεν βλέπει κανένα σημάδι κοινωνικά "ότι η δυσαρέσκεια μετατρέπεται σε αντίθεση με το σύστημα".

  Δεν θα υπάρξει επανεξέταση

  Η εμπειρογνώμονας θεωρεί μη ρεαλιστικό ότι οι πολλοί νεκροί στρατιώτες θα οδηγήσουν σε μια σημαντική αναθεώρηση στο Κρεμλίνο, σε μια απομάκρυνση από τους πολεμικούς στόχους. "Όποτε πιστεύαμε σε αυτόν τον πόλεμο ότι η ρωσική δυστυχία ήταν τόσο μεγάλη που ο Πούτιν θα έπρεπε πλέον να διαπραγματευτεί, ωστόσο, συνέχισε να κλιμακώνει", λέει η ίδια. Η προηγούμενη προσέγγιση της Δύσης να αναγκάσει τη Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κυρώσεις και παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία δεν λειτουργεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, λέει.

  Αν μιλήσετε με ανθρώπους στην Ουκρανία αυτό το χειμώνα, θα παρατηρήσετε ότι πολλοί από αυτούς έχουν χάσει φίλους ή τουλάχιστον μακρινούς γνωστούς στον πόλεμο. Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία εξακολουθεί να υποστηρίζει τον στρατό. Η πυραυλική τρομοκρατία του Πούτιν κατά των πολιτικών υποδομών τείνει επίσης να αυξήσει την προθυμία για αντίσταση και επιμονή.

  Για τον Ράισνερ, το αν αυτό είναι αρκετό για να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία στο μέλλον εξαρτάται κυρίως από την απάντηση σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: "Είτε αποφασίζουμε να στηρίξουμε μαζικά την Ουκρανία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος υπέρ της. Ή δεχόμαστε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και ασκούμε πίεση για να βρεθεί λύση με διαπραγμάτευση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ