Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 11:59

  ΕΕ: "Αγεφύρωτο" το χάσμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης

  φυσικο αεριο ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:39

  Εντείνονται οι διαφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο αέριο. Οι χώρες της ΕΕ διεξάγουν έκτακτες διαπραγματεύσεις σήμερα καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο κατά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά τα κράτη παραμένουν διχασμένα ως προς το σχέδιο.

  Μία ομάδα 12 κρατών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έστειλαν πρόταση στην οποία ζητούνε ένα σημαντικά χαμηλοότερο πλαφόν.

  Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, προτάθηκε από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

  Το τελευταίο σχέδιο πρότασης προβλέπει την ενεργοποίηση του μηχανισμού εάν οι τιμές ξεπεράσουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στο συμβόλαιο παράδοσης επόμενου μήνα για το TTF, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς. Η πρόταση αυτή ήταν επίσης 35 ευρώ υψηλότερη από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις.

  Τα μέλη του μπλοκ διαφωνούν εδώ και μήνες για το αν θα πρέπει να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών απόψεών τους.

  Ορισμένοι διπλωμάτες είναι επιφυλακτικοί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα και επισημαίνουν ότι οι χώρες που δεν είναι ικανοποιημένες με την τελευταία πρόταση έχουν αρκετή υποστήριξη για να εμποδίσουν την έγκρισή της.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί φέτος, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων και υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό.

  Αλλά ενώ οι χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου λένε ότι το μέτρο θα θωρακίσει τις οικονομίες τους από το υψηλό ενεργειακό κόστος, η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αγορά φυσικού αερίου- και η Ολλανδία έχουν αντιταχθεί σε ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να διαταράξει την κανονική λειτουργία των ενεργειακών αγορών και να αποτρέψει τους παραγωγούς φυσικού αερίου από το να στείλουν τα αναγκαία καύσιμα στην Ευρώπη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ