Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 10:55

  Η Τουρκία διατάσσει τις τράπεζες να περιορίσουν τις τοποθετήσεις σε ξένο νόμισμα

  144837323
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Τουρκίας άλλαξε έναν κανόνα για να ωθήσει τους εμπορικούς δανειστές να διατηρούν λιγότερο συνάλλαγμα για τις ανάγκες τους μετά από προειδοποιητική επιστολή την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.


  Η καθαρή θέση σε ξένο νόμισμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τον νέο κανόνα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή. Το όριο ήταν 20% προηγουμένως. 

  Ορισμένες τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το πλεόνασμά τους σε συνάλλαγμα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος κανόνας. Το καθαρό πλεόνασμα συναλλάγματος των ιδιωτικών δανειστών είναι 7% των ιδίων κεφαλαίων τους τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

  Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η κεντρική τράπεζα λέγοντας ότι οι τράπεζες πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές για τους δικούς τους ισολογισμούς και ότι αυτό προκάλεσε μεταβλητότητα στην αγορά. 

  Τους τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τις τράπεζες να αποφεύγουν σημαντικές συναλλαγές συναλλάγματος με ξένες τράπεζες εκτός των ωρών λειτουργίας της αγοράς.

  Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 29% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος και κατατάσσεται στη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ