Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 09:45

  Νέες εμπορικές απαγορεύσεις της Κίνας στην Ταϊβάν

  Κίνα-Ταϊβάν: Η «στρατηγική ασάφεια», διαρκές παιγνίδι στρατιωτικής και διπλωματικής ισορροπίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην απαγόρευση εισαγωγής περισσότερων ταϊβανέζικων προϊόντων τροφίμων και ποτών προχώρησε η Κίνα, με την Ταϊβάν να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-Τσανγκ, καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε την Ταϊπέι για "πολιτική χειραγώγηση".

  Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της, διαμαρτύρεται τα τελευταία δύο χρόνια για τις κινεζικές απαγορεύσεις εισαγωγών σε διάφορα αγαθά, λέγοντας ότι αποτελεί μέρος μιας κινεζικής εκστρατείας πίεσης.

  Οι τελευταίες απαγορεύσεις καλύπτουν περισσότερα αλιευτικά προϊόντα, με κυριότερο το καλαμάρι, καθώς και ορισμένες μπύρες και ποτά, κάτι που η Κίνα δήλωσε ότι οφείλεται στο ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν δεν συμπλήρωσαν σωστά τα σχετικά έγγραφα, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σου δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί διοικητικά μέσα για να "παρέμβει" στην κανονική ροή εμπορίου, κάτι που δεν συνάδει με τους κανόνες του ΠΟΕ.

  Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες για το θέμα, πρόσθεσε.

  "Εάν υπάρχει οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τους σχετικούς κανόνες του ΠΟΕ, θα ακολουθήσουμε επίσης τα σχετικά κανάλια για να υποβάλουμε καταγγελία".

  Σε ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή, το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν στην Κίνα ανέφερε ότι το πρόβλημα ήταν διοικητικό, καθώς οι επηρεαζόμενες εταιρείες δεν είχαν εγγραφεί σωστά και ότι επρόκειτο για ένα "κανονικό μέτρο εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων".

  Δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα παράσχουν τις πληροφορίες που πληρούν τις κυβερνητικές απαιτήσεις το συντομότερο δυνατό.

  "Ταυτόχρονα, λέμε στις αρμόδιες υπηρεσίες στο νησί να σταματήσουν αμέσως κάθε πολιτική χειραγώγηση και να μην κάνουν τίποτα ανόητο που βλάπτει τις εταιρείες στο νησί".

  Η γεωργία δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ταϊβάν που είναι προσανατολισμένη στους ημιαγωγούς, αλλά η γεωργική και αλιευτική κοινότητα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μέρη του νησιού που παραδοσιακά υποστηρίζουν το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, ιδίως στη νότια Ταϊβάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ