Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 13:44

  Οι τράπεζες της Ευρωζώνης επιστρέφουν άλλα €447,5 δισ. από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ

  Capital Economics: Βέβαιη η νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μ.β. – Κίνδυνος για sell-off στα ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες της Ευρωζώνης επιστρέφουν περίπου 447,5 δισ. ευρώ από τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυστηροποιήσει τους όρους του προγράμματος στο πλαίσιο της ευρύτερης καμπάνιας της για τον έλεγχο του πληθωρισμού, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Αυτό ακολουθεί την επιστροφή 296 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

  Η τελευταία αποπληρωμή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση κατά περίπου 25% των δανείων που δόθηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να διατηρηθεί η ροή του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν οι επιστροφές να φτάσουν τα 333 δισ. ευρώ περίπου. 

  Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Οκτώβριο να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, προσαρμόζοντας τα επιτόκια και δίνοντας στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση.

  Η κεντρική τράπεζα εξήγησε την απόφαση της σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί, δεδομένης της απρόβλεπτης και πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ