Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 09:33
Νορβηγία: Ανάπτυξη 1,3% το 2023 προβλέπει η στατιστική υπηρεσία της χώρας

Η οικονομία της ηπειρωτικής Νορβηγίας θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2023, ενώ το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα κορυφωθεί πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρει στις προβλέψεις της η Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας (SSB).
Τον Σεπτέμβριο η SSB είχε προβλέψει ότι η οικονομία της ηπειρωτικής χώρας (η οποία δεν περιλαμβάνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου), θα αναπτυσσόταν κατά 1,5% το επόμενο έτος, όπως αναφέρει το Reuters.
"Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το βασικό επιτόκιο πολιτικής θα κορυφωθεί στο 3% στις αρχές του 2023. Αυτό ισοδυναμεί με συνολική αύξηση κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες από το σημερινό επίπεδο", δήλωσε η SSB.
"Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και πάλι προς το τέλος του 2023".
Ο δομικός πληθωρισμός της Νορβηγίας τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 5,7% σε ετήσια βάση από 5,9% τον Οκτώβριο, ανέφερε η SSB την Παρασκευή, κάτω από το 6,0% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών.
Το 2023, ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιθανότατα κατά μέσο όρο 4,4%, προέβλεψε η SSB.