Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 08:29

  Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035

  Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία συνεργάζονται για την κατασκευή μαχητικού νέας γενιάς ως το 2035
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία θα αναπτύξουν από κοινό ένα μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς έως το 2035, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ηγέτες των τριών χωρών σε κοινή δήλωση.

  Η συμφωνία ουσιαστικά συνδυάζει το βρετανo-ιταλικό σχέδιο του μαχητικού νέας γενιάς Tempest και το ιαπωνικό πρόγραμμα F-X, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια όπως αναφέρει το Bloomberg. Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές δεσμεύσεις των τριών χωρών.

  Με την ονομασία Global Combat Air Programme, το σχέδιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ιαπωνία επιλέγει εταίρους εκτός των ΗΠΑ για ένα σημαντικό πρόγραμμα στρατιωτικής ανάπτυξης, σε μια κίνηση που υποκινήθηκε εν μέρει από την απροθυμία των ΗΠΑ να μοιραστούν τεχνολογία. 

  "Μέσω του GCAP, θα αξιοποιήσουμε τις μακροχρόνιες αμυντικές μας σχέσεις", ανέφεραν οι ηγέτες στη γραπτή δήλωσή τους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο "θα αποφέρει ευρύτερα οικονομικά και βιομηχανικά οφέλη, υποστηρίζοντας θέσεις εργασίας σε όλη την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο".

  Οι κύριοι ανάδοχοι είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd για την Ιαπωνία, η BAE Systems Plc για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Leonardo SpA για την Ιταλία. Η Saab AB της Σουηδίας, η οποία κατασκευάζει σήμερα το μαχητικό Gripen, θεωρείται ως μια ακόμη πιθανή προσθήκη στη συνεργασία.

  Η ιαπωνική IHI Corporation είχε ήδη συμφωνήσει πέρυσι να συνεργαστεί με τη βρετανική Rolls-Royce σε έναν μελλοντικό κινητήρα επίδειξης μαχητικών αεροσκαφών. 

  Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο και συνεργάζονται με την Ιαπωνία σε αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας σε ξεχωριστή κοινή δήλωση.

  Οι ηγέτες των τριών χωρών δήλωσαν επίσης ότι η μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλους εταίρους θα αποτελέσει κεντρική ιδέα. 

  Το Λονδίνο και η Ρώμη εργάζονται για την ένταξη της Ιαπωνίας στην ομάδα, με τη Σουηδία να είναι ένας άλλος υποψήφιος εταίρος, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν το λεγόμενο Future Combat Air System της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ηγέτες ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι οι χώρες τους θα συνεργαστούν "με πνεύμα ισότιμης εταιρικής σχέσης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ