Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 20:43

Κύπρος: Ενταση έξω από τη Βουλή με αφορμή ψήφισμα για τον Γεώργιο Γρίβα - Ν. Αναστασιάδης: "Ακραίες συμπεριφορές"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.00

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου όταν διαδηλωτές θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για ψήφισμα σχετικά με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, σύμφωνα με το οποίο ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ χαρακτηρίζεται ως ανάξιος κάθε τιμής από την πατρίδα.

Με το ψήφισμα που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, το οποίο υπερψήφισε η Βουλή την περασμένη Παρασκευή, για τη Δημοκρατική Αντίσταση με αφορμή την 7η Δεκεμβρίου, Ημέρα Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης, η Πολιτεία καλείται να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, "τον οποίο η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα".

Περίπου 300 διαμαρτυρόμενοι έφτασαν στο σημείο με το σύνθημα "Ζει και μας καθοδηγεί, Γεώργιος Γρίβας Διγενής".

Η ένταση επεκτάθηκε στα γραφεία του κόμματος της ΕΔΕΚ, όπου άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2023, αποχώρησε από την συνεδρίαση, ενώ λίγη ώρα αργότερα έκανε λόγο για προμελετημένη και προσχεδιασμένη τραμπουκική ενέργεια.

Ομαδική ήταν η καταδίκη των γεγονότων από το σύνολο της Βουλής, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης από την Ισπανία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των EUMED9 καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο "τα όσα απαράδεκτα έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα".

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, "ανάλογες ακραίες συμπεριφορές ούτε επιτρέπονται, ούτε συμβάλλουν στην ενότητα και ομοψυχία που επιβάλλεται να επικρατεί σε μια υπό κατοχή χώρα".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ