Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 10:21

  Ιαπωνία: Η κάτω βουλή ενέκρινε την ενίσχυση των κανονισμών για τις δωρεές σε θρησκευτικές ομάδες

  Ιαπωνία: Η κάτω βουλή ενέκρινε την ενίσχυση των κανονισμών για τις δωρεές σε θρησκευτικές ομάδες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να ενισχύσει τους κανονισμούς για τις δωρεές σε θρησκευτικές ομάδες, μετά την έντονη πολεμική που έχει ξεσπάσει στη χώρα από το καλοκαίρι γύρω από την Εκκλησία της Ενοποίησης που είναι γνωστή και ως αίρεση Μουν.

  Η αίρεση αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο πολεμικής μετά την δολοφονία τον Ιούλιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σε προεκλογική συγκέντρωση.

  Ο ύποπτος για τη δολοφονία, ο οποίος συνελήφθη στο σημείο της επίθεσης, ήταν οργισμένος με την Εκκλησία της Ενοποίησης, στην οποία η μητέρα του είχε κάνει σημαντικές δωρεές, οδηγώντας την οικογένειά τους στην καταστροφή. Ο ύποπτος θεωρούσε τον Άμπε προσκείμενο στην αίρεση.

  Το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές δωρεές, το οποίο θα λάβει ισχύ νόμου μετά την υιοθέτησή του από την άνω βουλή του κοινοβουλίου στη διάρκεια της εβδομάδας, κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

  Η κυβέρνησή του δέχθηκε σωρεία επικρίσεων κυρίως λόγω των αποδεδειγμένων δεσμών βουλευτών του κόμματός του με την Εκκλησία της Ενοποίησης.

  Ο νόμος αυτός θα επιτρέπει στους πιστούς και την οικογένειά τους να ζητούν την επιστροφή των δωρεών τους και θα απαγορεύει στις θρησκευτικές ομάδες να ζητούν χρήματα με καταναγκαστικά μέσα, κυρίως συνδέοντας τις δωρεές αυτές με την πνευματική σωτηρία.

  Θρησκευτικές προσωπικότητες θα μπορούν βάσει του νόμου αυτού να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης έως και ενός έτους ή στην καταβολή προστίμων αν κριθούν ένοχοι ότι άσκησαν πίεση στους πιστούς τους για να κάνουν δωρεές.

  Ο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι ο νόμος θα αντιμετωπίσει το "σοβαρό πρόβλημα της ζημίας που προκαλούν οι σημαντικές δωρεές". Αυτός "απαγορεύει την κακόβουλη προσέλκυση δωρεών και προβλέπει διοικητικά μέτρα και κυρώσεις", σημείωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο.

  Τον Οκτώβριο ο Κισίντα έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή κυβερνητικής έρευνας για την Εκκλησία της Ενοποίησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάκληση του καθεστώτος της ως θρησκευτική οργάνωση στην Ιαπωνία, το οποίο επιτρέπει την απαλλαγή της από φόρους. Ωστόσο αυτό δεν θα εμποδίσει την αίρεση Μουν να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα στη χώρα.

  Ιδρυθείσα το 1954 από τον Σουν Μιούνγκ Μουν (1920-2012) στη Νότια Κορέα, η οργάνωση αυτή μετατράπηκε σταδιακά σε οικονομική αυτοκρατορία, παρούσα σε πολλούς τομείς.

  Η Εκκλησία της Ενοποίησης δήλωνε το 2012 ότι είχε τρία εκατομμύρια πιστούς στον κόσμο, αριθμό στον οποίο υπερέβαλλε, σύμφωνα με ειδικούς. Η επιρροή της παραμένει ωστόσο σημαντική στην Ιαπωνία.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ