Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 17:36

  Η Βρετανία σε συνομιλίες με την Τουρκία για τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο

  Η Βρετανία σε συνομιλίες με την Τουρκία για τα δεξαμενόπλοια που περιμένουν στον Βόσπορο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες με Τούρκους ομολόγους τους για την επίλυση των ουρών των πετρελαιοφόρων στα ανοικτά της Τουρκίας, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, μετά την επιβολή νέων περιορισμών από τη G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Δεκεμβρίου, με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

  Το δημοσίευμα επικαλέστηκε εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται με την Τουρκία και τον κλάδο των ναυτιλιακών υπηρεσιών για την επίλυση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουν πρόσβαση τα πλοία στα στενά του Βοσπόρου.

  Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα την αναφορά.

  Η Ρωσία ανησυχεί για τις ουρές δεξαμενόπλοιων στα Στενά του Βοσπόρου και συζητά το θέμα με ασφαλιστικές και μεταφορικές εταιρίες, μετέδωσε νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti επικαλούμενο τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό.

  Τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοια παραμένουν ανοικτά της Τουρκίας αντιμετωπίζοντας περισσότερες καθυστερήσεις στη διέλευσή τους από ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να συμμορφωθούν με τους νέους τουρκικούς κανόνες ασφάλισης έπειτα από μια απαγόρευση της ευρωπαϊκής ασφάλισης και την επιβολή πλαφόν από την G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν χθες Τρίτη πηγές του κλάδου.

  Οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές εξέδωσαν μια ειδοποίηση –η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters τον περασμένο μήνα- ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες για την κάλυψη της διέλευσης μέσω του Βοσπόρου από τις αρχές αυτού του μήνα.

  "Είμαστε ενήμεροι για αυτήν την κατάσταση. Βέβαια, μας προκαλεί ανησυχία από την άποψη των συμφερόντων των εταιριών μας. Το πρόβλημα αυτό συζητιέται με μεταφορικές και ασφαλιστικές εταιρίες. Εν τέλει, είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν, όχι το κράτος", δήλωσε ο Γκρουσκό.

  "Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, βέβαια, θα υπάρξει παρέμβαση στο πολιτικό επίπεδο."

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται διά θαλάσσης από τις 5 Δεκεμβρίου, με μια απαγόρευση των εισαγωγών καυσίμων να ακολουθεί τον Φεβρουάριο.

  Απαγόρευσε επίσης σε εταιρίες και άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχουν υπηρεσίες χρηματοδότησης, μεσιτείας, μεταφοράς και ασφάλισης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου αλλού αν η τιμή του αργού υπερβαίνει τα 60 δολάρια το βαρέλι από τη Δευτέρα.

  Οι διαταραχές στην κυκλοφορία των δεξαμενόπλοιων από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο είναι αποτέλεσμα ενός νέου τουρκικού ασφαλιστικού κανονισμού και όχι του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που συμφωνήθηκε από τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, δήλωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος της G7.

  Το Καζακστάν, μια μεγάλη πετρελαιοεξαγωγός χώρα, δήλωσε σήμερα πως η συσσώρευση των δεξαμενόπλοιων στον Βόσπορο είναι φυσιολογική στη διάρκεια του χειμώνα.

  "Ο χρόνος αναμονής στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλια είναι έξι ημέρες τώρα. Για τη χειμωνιάτικη περίοδο, αυτή είναι μια κανονική αναμονή -- πέρυσι, η αναμονή στα Στενά τον Δεκέμβριο ήταν περίπου 14 ημέρες", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ