Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Δεκ-2022 11:55

  Έρευνα ΕΚΤ: Υψηλότερο πληθωρισμό βλέπουν οι καταναλωτές, απαισιόδοξοι για ανάπτυξη, απασχόληση

  Έρευνα ΕΚΤ: Υψηλότερο πληθωρισμό βλέπουν οι καταναλωτές, απαισιόδοξοι για ανάπτυξη, απασχόληση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκαν και πάλι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε αυστηρότερη στάση όσον αφορά τη σύσφιξη της πολιτικής της.

  Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, ο αναμενόμενος μέσος πληθωρισμός τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε στο 5,4% τον Οκτώβριο από 5,1% τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός όπως τον αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές για το προηγούμενο 12μηνο συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας το 9,9% από 8,1%.

  Σε ορίζοντα τριών ετών η εκτίμηση των καταναλωτών παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,0%. 

  Η έρευνα της ΕΚΤ πραγματοποιείται με τη συμμετοχή περίπου 14.000 ανθρώπων από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ. 

  Ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, στο 10,6% για να επιβραδύνει στο 10% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περιμένουν περαιτέρω επιβράδυνση, αλλά με αργούς ρυθμούς καθώς οι τιμές ενέργειας παραμένουν υψηλές και οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να σημειώνουν ράλι. 

  Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές έχουν γίνει πιο απαισιόδοξοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ. 

  Ειδικότερα, οι καταναλωτές περιμένουν η οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες να επιβραδύνει περαιτέρω στο -2,6% από -2,4% τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 12,5% από 12,2% τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ