Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 19:21

  Ηροδότου (ΕΚΤ): Είμαστε πολύ κοντά στο ουδέτερο επιτόκιο

  Ηροδότου (ΕΚΤ): Είμαστε πολύ κοντά στο ουδέτερο επιτόκιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια της, αν και αυτά βρίσκονται πλέον πιο κοντά σε ένα επίπεδου που η νομισματική πολιτική δεν είναι ούτε επεκτατική, ούτε περιοριστική, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  

  "Είμαστε πολύ κοντά στο ουδέτερο επίπεδο", ανέφερε ο Ηροδότου μιλώντας στο Bloomberg TV σε εκδήλωση στο Λονδίνο. "Θα υπάρξει, πιστεύω, και άλλη αύξηση [των επιτοκίων] ή αυξήσεις", πρόσθεσε. 

  Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δεν θέλησε πάντως να μιλήσει για το μέγεθος της αύξησης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (14-15) την τελευταία του έτους, σημειώνοντας ότι ο βασικός παράγοντας για τις αποφάσεις της τράπεζας θα είναι οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις. 

  "Θα προτιμούσα να περιμένω και να δω τι θα μας δείξουν αυτά τα νούμερα και στη συνέχεια να αποφασίσω για το μέγεθος της αύξησης", ανέφερε. "Αλλά αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι αν έχουν υπάρξει μεταβολές στις πληθωριστικές προσδοκίες και αν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων". 

  Ο αξιωματούχος ανέφερε πάντως ότι "δεν βλέπουμε προς το παρόν" ενδείξεις για ένα μισθολογικό σπιράλ. "Υπάρχουν συζητήσεις για έκτακτες μισθολογικές αυξήσεις, αλλά όχι σε επαναλαμβανόμενη βάση που θα σηματοδοτούσε ένα σπιράλ. Τα ανεπίσημα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τέτοιο".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ