Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 19:13

  Στα μέσα Δεκεμβρίου η έγκριση της απόφαση για τα F-35 από τη βουλή της Γερμανίας

  25885313
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει στα μέσα Δεκεμβρίου για την αγορά μαχητικών F-35 ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, της Lockheed Martin, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ, την Τρίτη.

  "Θα συζητήσουμε ένα τεράστιο πρότζεκτ στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού (του κοινοβουλίου) στις 14 Δεκεμβρίου, το F-35... με όγκο συναλλαγής 10 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά", είπε ο Λάμπρεχτ σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Σίμερν στη δυτική Γερμανία.

  Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται επίσης η αγορά νέων ασυρμάτων, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

  Η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει 35 μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και άλλων όπλων και εξοπλισμού, με τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη να προγραμματίζεται να παραδοθούν το 2026.

  Είναι το πρώτο μεγάλο έργο για το οποίο η Γερμανία θα αξιοποιήσει το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το ταμείο κατά την περίφημη Zeitenwende, την εμβληματική ομιλία του που αποκάλυψε την ιστορική μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής στους τομείς εξωτερικών και ασφάλειας, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με στόχο να επαναφέρει τα όπλα και τον εξοπλισμό της Bundeswehr στα απαιτούμενα τρέχοντα πρότυπα μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

  Το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει το γερασμένο Tornado, το μόνο γερμανικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία για χρήση σε περίπτωση σύγκρουσης.

  Η γερμανική αεροπορία πετά με το Tornado από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μεταξύ 2025 και 2030.

  Η απόφαση του Βερολίνου για τα F-35, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο αλλά χρειάζεται τελική έγκριση από το κοινοβούλιο, αναστάτωσε τη Γαλλία. Το Παρίσι φοβάται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη ενός κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ