Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 18:05

  Η Ρωσία σκέφτεται να θέσει κατώτατη τιμή πώλησης του πετρελαίου της

  Ρωσικο πετρελαιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτατο όριο τιμών για τις διεθνείς πωλήσεις του πετρελαίου της, ως απάντηση στο ανώτατο όριο που επέβαλαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) και τέθηκε σε ισχύ από εχθές, εξετάζει η Ρωσία.

  Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή πώλησης για το ρωσικό πετρέλαιο, είτε να ορίσει μέγιστο ποσοστό έκπτωσης επί των διεθνών σημείων αναφοράς στα οποία θα μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων.

  Δεν είναι σαφές ακόμη ποιο θα είναι το ακριβές επίπεδο τιμής που εξετάζει η Μόσχα, ούτε σε περίπτωση που αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί εάν οι traders θα εστιάσουν στο αν είναι υψηλότερο του πλαφόν ή αρκετά χαμηλότερο.

  Το επίπεδο θα είναι σημαντικό διότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις συνήθεις ασφαλίσεις του κλάδου και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες χωρών μελών της Ομάδας των Επτά, θα έχουν αυτήν την πρόσβαση μόνο εάν καταβάλουν 60 δολάρια ή λιγότερο ανά βαρέλι. Τα ελληνικά πετρελαιοφόρα θα τίθεντο επίσης εκτός ορίων όσον αφορά τις αγορές φορτίου σε τιμές υψηλότερες του ανώτατου ορίου.

  Το όλο διακύβευμα αφορά την παγκόσμια προσφορά αργού αλλά και μια βασική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο. Η G7 ελπίζει ότι θέτοντας ένα ανώτατο όριο τιμής πώλησης το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει στην αγορά αλλά σε τιμή που δεν θα επιτρέπει στη Μόσχα να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Η Ρωσία σκοπεύει να συστήσει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης για τους αγοραστές του πετρελαίου της, ακολουθώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει το πλαφόν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Bloomberg, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του καθώς οι συζητήσεις δεν είναι ανακοινώσιμες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν θέλει να κινηθεί "επιθετικά” έναντι των ουδέτερων κρατών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο ασκώντας οποιαδήποτε πίεση μέσω μη εμπορικών κινήσεων.

  Μέγιστη έκπτωση

  Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Μόσχα προβλέπει τον καθορισμό μέγιστου ποσοστού έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο σε σχέση με τα παγκόσμια σημεία αναφοράς, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να υπερβούν οι παραγωγοί πετρελαίου της χώρας στις διαπραγματεύσεις των τιμών πώλησης με τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

  Το ποσοστό της έκπτωσης θα αναθεωρείται τακτικά, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

  Η άλλη επιλογή είναι να οριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση.

  Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε εργαλείο κατά των ανώτατων ορίων υιοθετήσει η Ρωσία θα εγκριθεί έως το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη από την πλευρά του Κρεμλίνου.

  Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ετοιμάζει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε trader να αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας προκειμένου το πουλήσουν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο πλαφόν, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος τον περασμένο μήνα.

  Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο τιμών, υποστηρίζοντας ότι δεν βασίζεται στην αγορά και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.

  Παράλληλα, ο Νόβακ επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε πελάτη τηρεί το ανώτατο όριο τιμών και είναι έτοιμη να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της, εάν χρειαστεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ