Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 17:41

  Βέτο από Ουγγαρία στην βοήθεια της ΕΕ προς Ουκρανία - Η ΕΕ καθυστερεί τα κονδύλια για τη Βουδαπέστη

  192894249_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στην πρόταση να δοθεί δάνειο 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη, καθώς η διαμάχη της με το μπλοκ για την υπονόμευση της δημοκρατίας συνεχίζεται και τα άλλα 26 κράτη μέλη καθυστέρησαν την απόφαση για την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων βοήθειας προς τη Βουδαπέστη.

  Σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Ούγγρος ΥΠΟΙΚ Μιχάλι Βάργκα επιβεβαίωσε την αντίθεση της κυβέρνησής του σε δάνειο, μέσω κοινού δανεισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, για την Ουκρανία. Η Βουδαπέστη είπε ότι θα παράσχει διμερή βοήθεια στο Κίεβο.

  Ο Λιθουανός συνάδελφος του Βάργκα, ωστόσο, είπε στο Reuters πριν από τις συνομιλίες ότι ήταν "ανήθικο" για την Ουγγαρία να αναστείλει τη βοήθεια της ΕΕ προς την Ουκρανία. Είπε ότι η Ουγγαρία το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να πείσει άλλα κράτη μέλη να συμφωνήσουν να παραδώσουν δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ στη Βουδαπέστη.

  Την Τρίτη, ο πρόεδρος της υπουργικής συνάντησης είπε ότι η θέση της Ουγγαρίας δεν θα εμποδίσει τα άλλα μέλη να βοηθήσουν την Ουκρανία. "Δεν θα αποθαρρυνθούμε. Η φιλοδοξία μας παραμένει να ξεκινήσουμε την εκταμίευση της βοήθειάς μας στην Ουκρανία τον Ιανουάριο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Ζμπίνεκ Στάνιουρα. "Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε μια λύση που θα υποστηρίζεται από 26 κράτη μέλη", χωρίς την Ουγγαρία, πρόσθεσε.

  Ωστόσο, χωρίς την έγκριση της Βουδαπέστης, η άντληση κεφαλαίων θα είναι πιο περίπλοκη και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

  Κλεισμένοι σε μια διελκυστίνδα με την Ουγγαρία, οι υπουργοί αποφάσισαν να αφαιρέσουν από την ατζέντα της Τρίτης οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα των 7,5 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την Ουγγαρία.  Οι υπουργοί καθυστέρησαν επίσης οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το σχέδιο δαπανών της Βουδαπέστης για ακόμα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν για την Ουγγαρία από το ταμείο οικονομικής τόνωσης του μπλοκ, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις οικονομίες να ανακάμψουν στη μετά COVID .

  Μαζί, τα κεφάλαια ανέρχονται σε σχεδόν 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της Ουγγαρίας για το 2022.

  "Η Ουγγαρία θεωρεί επικίνδυνο προηγούμενο ότι η πληρωμή κονδυλίων της ΕΕ στην Ουγγαρία συνδέεται με άλλα, εντελώς άσχετα ζητήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να έχει πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ. "Αρνούμαστε να εξαρτήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ από την αλλαγή της θέσης μας", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ