Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 15:16

  Bloomberg: Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πιθανόν να λάβει καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα

  Επόμενη εστία έντασης η Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανόν να χορηγήσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ ακόμη και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

  Η κίνηση, η οποία αποτελεί βήμα στη μακρά πορεία προς την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους του μπλοκ των 27 χωρών, απαιτεί ομοφωνία όλων των κρατών - μελών, θα αποτελούσε τεράστια ώθηση για την πολύπαθη βαλκανική χώρα, που παλεύει ακόμη με την κληρονομιά των πολέμων της δεκαετίας του '90. Ο πόλεμος στη χώρα έληξε το 1995 (οριστικά αρχές του 1996), με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

  Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελεί ομόσπονδο κράτος αποτελούμενο εκ δύο ανταγωνιστικών οντοτήτων-συνιστωσών, της κυριαρχούμενης από τους Σερβοβόσνιους "Σερβικής Δημοκρατίας" και της "Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης", γνωστής ως Μουσουλμανο-Κροατικής Ομοσπονδίας, στην οποία κυριαρχούν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροατοβόσνιοι.

  Οι δύο συνιστώσες της χώρας βρίσκονται σε αντιπαράθεση για ζητήματα από τον όγκο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μέχρι τον κρατικό προϋπολογισμό και το ζήτημα της γης, έχοντας ωστόσο αποφύγει να φτάσουν με εμφύλια ένοπλη αντιπαράθεση.

  Η ΕΕ καταφέρνει να εξασφαλίζει την καταπράυνση της έντασης μέσω της προοπτικής της ένταξης στις τάξεις της, η οποία όμως έχει καθυστερήσει από την αργή πρόοδο της Βοσνίας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

  Η Zeljka Cvijanovic, εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων στην τριμελή Προεδρία της χώρας, ανέφερε την Τρίτη ότι η χορήγηση της ιδιότητας της υπό ένταξη χώρας από την ΕΕ "θα δώσει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή ότι κανείς δεν μένει πίσω".

  Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χώρας που όπως και η Βοσνία ήταν ομόσπονδη χώρα της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, ανέφερε ότι "είναι μόνον θέμα χρόνου το πότε θα ληφθεί η πολιτική απόφαση" για το καθεστώς της Βοσνίας σε σχέση με την ΕΕ.

  Η Σλοβενία τάσσεται υπέρ και πιέζει προς την κατεύθυνση της λήψης της σχετικής απόφασης ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ