Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 15:14

  Λίβυοι δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες

  8987713
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η περίφημη φράση και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι, καθώς πέντε Λίβυοι δικηγόροι προσέφυγαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Τρίπολης, ενάντια στο πρόσφατο μνημόνιο που υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της Μεβλούτ Τσαβουσογλου, στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο, όπως τονίζει η Αθήνα, "παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή".

  Η προσφυγή, σύμφωνα και με όσα επικαλείται το Al-Arabiya, ζητά την ακύρωση του μνημονίου, με μια σειρά από επιχειρήματα, όπως ότι η κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίτ Ντμπέιμπα δεν είναι εξουσιοδοτημένη να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. 

  Σύμφωνα με άλλα επιχειρήματα:

  1. Η συμφωνία ονομάστηκε μεν μνημόνιο συνεννόησης, αλλά είναι στην ουσία μια οικονομική συμφωνία για το πετρέλαιο.

  2. Η συμφωνία παραβιάζει αρκετές διατάξεις του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών στον τομέα αυτό.

  Πέραν αυτού οι Λίβυοι δικηγόροι κατέθεσαν αίτημα για προσωρινή διαταγή για άμεση αναστολή της, διότι η συμφωνία "σφετερίστηκε παρανόμως την αποκλειστική δικαιοδοσία της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στο εμπόριο πετρελαίου και περιέχει κείμενα που χρήζουν διαφορετικής ερμηνείας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά που δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εάν η Τουρκία ξεκινήσει την εφαρμογή της συμφωνίας".

  Η έφεση έγινε δεκτή ως προς το παραδεκτό της κατάθεσης και αναμένεται η κρίση της δικαιοδοσίας και η έκδοση απόφασης.

  Εάν ακυρωθεί μέσω του δικαστικού συστήματος, η Τουρκία μπορεί θεωρητικά να ζητήσει αποζημίωση από τη Λιβύη για διαφυγόντα κέρδη, ισχυριζόμενη ότι ήταν καλή τη πίστη όταν υπέγραψε και δεν περίμενε την ακύρωση.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Πρόκληση από το ΥΠΕΞ Λιβύης: "Διπλωματικό λάθος" η επίσκεψη Δένδια - Έβλαψε την Ελλάδα πιο πολύ από εμάς

  * Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ για το διπλωματικό επεισόδιο με τον Ν. Δένδια

  * Ν. Δένδιας σε πρόεδρο λιβυκής Βουλής: "Ικανοποίηση της Ελλάδας για την καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων"

  * Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες

  * "Χαστούκι" ΗΠΑ σε Τουρκία: Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει νέες συμφωνίες

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ