Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 14:23

  Εcofin: Πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων προς την Ουγγαρία;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Κοινοτικά κονδύλια άνω των 13 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, μπορεί να "μπλοκαριστούν" από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, επειδή η Βουδαπέστη δεν έχει συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτος δικαίου.

  Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα έχουν σήμερα διεξοδική πολιτική συζήτηση για την Ουγγαρία με βάση πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία για πρώτη φορά εισηγείται ευθέως το "πάγωμα" των κοινοτικών κονδυλίων.

  Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ουγγαρία δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή της στο κράτος δικαίου κυρίως στον τομέα της διαφάνειας και της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και της εξέτασης της νομιμότητας υπουργικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη. Όπως τονίζει πολλά από τα 17 μέτρα που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες δεν έχουν υλοποιηθεί από τις ουγγρικές αρχές.

  Η Επιτροπή εισηγείται στους υπουργούς με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα την 19η Δεκεμβρίου, εάν δεν συμμορφωθεί η Ουγγαρία να προχωρήσουν στο "πάγωμα" κοινοτικών κονδυλίων ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον τομέα της συνοχής. Προτείνει επίσης να δοθούν 5,8 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

  H Ουγγαρία απειλεί επίσης 

  Πολιτικά το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο γιατί ναι μεν το Συμβούλιο μπορεί να "μπλοκάρει" τα κονδύλια αφού η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία, ωστόσο η Ουγγαρία απειλεί ότι ως αντίμετρο από την πλευρά της θα "μπλοκάρει" τη χορήγηση βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία ύψους 18 δισ. ευρώ.   

  Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση σήμερα αλλά τις επόμενες μέρες ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Βουδαπέστη για την εξεύρεση λύσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί απόφαση προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση το αργότερο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, προθεσμία που έθεσε η Κομισιόν.

  Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ