Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Δεκ-2022 09:32

  Αυξημένες οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο

  Αυξημένες οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αυξητική τάση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία, σε ένα σημάδι ελπίδας για τη βιομηχανία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, εν μέσω μάχης με τον πληθωρισμό και τα αυξημένα ενεργειακή κόστη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έναντι διάμεσης πρόβλεψης για αύξηση 0,1% σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε μεγάλης κλίμακας παραγγελίες, χωρίς τις οποίες θα καταγραφόταν μείωση 1,2%, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής της Γερμανίας.

  Οι φόβοι για μια "βουτιά" τον χειμώνα στην παραγωγή απαλύνθηκαν σχετικά από ένα ήπιο φθινόπωρο, που επέτρεψε στη Γερμανία να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της με φυσικό αέριο και να μειώσει τον κίνδυνο της διαταραχής λόγω ελλείψεων ενεργειακών πόρων. Δείκτης του ινστιτούτου Ifo σχετικά με το επιχειρηματικό κλίμα σημείωσε άνοδο τον περασμένο μήνα, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η επερχόμενη ύφεση θα είναι τελικώς λιγότερο βαθιά απ' όσο αναμενόταν.

  Ο δείκτης PMI της S&P Global έδειξε εξάλλου ότι η κατάσταση στη μεταποίηση στη Γερμανία δεν επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο, μολονότι τα στοιχεία δείχνουν μια επιβράδυνση δραστηριότητας. Τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που επιβάρυναν την κατάσταση ως κληρονομιά της πρώτης φάσης της πανδημίας, έχουν αρχίσει να υποχωρούν, περιορίζοντας ένα μέρος της πίεσης στις τιμές.

  Ο πληθωρισμός στη χώρα, εξάλλου, επιβραδύνθηκε στο 11,3% τον Νοέμβριο, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι η πίεση στις τιμές καταναλωτή πιθανόν να έχει κορυφωθεί και πλέον θα κινηθεί καθοδικά. Ο υποκείμενος πληθωρισμός, που αποκλείει τα ιδιαίτερα ευμετάβλητα τμήματα των τιμών, αναμένεται ωστόσο να παραμείνει ψηλά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ